HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.02.10. 15:58 magyardekameron

Elindult a Kis Magyar Dekameron a Literán

A Magyar Televízió és az Unió Film koprodukciójában megvalósult Hajónapló című 12 részes sorozatban ismert, kortárs írók novelláiból fiatal rendezők készítettek kisjátékfilmeket. Az út folytatása az Unió Film és a Litera - Irodalmi portál közös, meghívásos elbeszéléspályázata Kis Magyar Dekameron címen.

A felkért szerzőktől olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket vártunk, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, eltekintenek nyűgtől és bajtól, az örömről, kapcsolatokról és szerelemről, az élet szépségeiről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék.

Feltétel volt, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.  

Fontos szempont volt az is, hogy olyan kisprózai művek szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós filmek készülhessenek belőlük. A szerzőknek  tartózkodniuk kellett a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.

A pályázatra 10–15 flekkes kortárs magyar novellákat és elbeszéléseket vártunk. A beérkezett művekből az Unio Film fogja kiválasztani azt a 10 elbeszélést, amelyekből film készül, majd rendezőt keres hozzá. A szerzőkkel a produkciós iroda egyeztet arról, hogy részt kívánnak-e venni a művükből készülő forgatókönyv megírásában. A program második fázisában tehát 10 kiválasztott műből 25-30 perces tévéjátékfilm-forgatókönyv készül 2010-ben. 

A Kis Magyar Dekameron felhívásra beérkező írásokat a Litera publikálja. A pályamunkák közül a kiválasztott legjobb – az országos Diákzsűri döntése alapján – kapja a 2010-es Litera-díjat, amit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adunk át ünnepélyes keretek között. 

A felkért írók:
Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Esterházy Péter, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Vámos Miklós.

Reményeink szerint e pályázat eredményeképpen nemcsak kortárs novellairodalmunk és olvasótábora gazdagodik, de újabb lehetőséghez jutnak fiatal filmalkotók is. A közreműködő, a filmeket bemutató televízió pedig komoly érdemeket szerezhet a szinte elfelejtett magyar tévéjátékfilm újraélesztésében, amikor a készülékek elé ülteti a sok évtizedes értékeket hordozó műfaj rajongóit.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr921746720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása