HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.02.15. 13:45 magyardekameron

Bodor Béla: Az egészséges angol - filmnovella

Címkék: bodor béla

Egy fűszeres illatú kora hajnalon negyvenezer vámpír keringett elefántháton a sivatagban Khephren fáraó piramisa körül, az óramutató járásával ellenkező irányban. A távolban dörrenve hasadoztak a fagyott homokdűnék, de itt csak a tagolatlan, egyenletes mormogás hallatszott, ahogyan az elefántok talpa alatt ropogott a homok.

Az angol mostanáig elnyílt szájjal aludt a dzsipben, de alvás közben sem engedte el a hőpalackot, és érezte a csuklójára hegesztett láncot, melyen a páncélkazetta kulcsa himbálódzott. Álmában ismét látta Betty nénit, aki a staffordshire-i házban olyan szívesen üldögélt valamikor az elvadult parkra nyíló ablak behajtott zöld zsalugátere előtt, a legteljesebb sötétségben, és mélázva hallgatta a szobát betöltő kalitkákból a tasmániai erszényes denevérek füttyögését. Szegény Betty néni, sóhajtott álmában az angol, vajon ma is ott lógsz-e még a baldachinos ágy rézcsövén, ahová akkor szoktál oda, amikor egy nyitva felejtett kalitkából kiröppent kedves denevéred, akit Nelson admirálisról neveztél el tiszteletből, és fertőző tűfogait a fülcimpádba mélyesztette? Vagy Isten rendelése szerint aláhullottál, mint egyszer mindannyian? Felsóhajtott álmában, és egy könnycseppet próbált elmorzsolni a szeme sarkában, de orrba vágta magát a termosszal, amit még egy efféle érzelmi kirohanás sem csavarhatott ki a kezéből.

A vámpírok menete néhány lépésnyire haladt el a terepjáró mellett, de sem ők, sem állataik nem vetettek ügyet a férfira. Tekintetüket ráemelték ugyan, de abban nem az értelem fénye villant meg, csak valami olyasmi, hogy Óh Lucifer fattya te aki több keserűséget sugárzol mint egy chattanoogai hírlapkézbesítő hajnali szájszaga és egy vlagyivosztoki primőr görögdinnye együttvéve hogy te basznád meg az efféle hajnalokat. És az elefántok is lehunyt szemmel taposták a homokot, fel sem néztek, csak előttük járó társuk seggszagát követték.

Az angol egyszerre felébredt. Első pillantása a termoszra esett, de másik kezével rögvest a páncélkazettához kapott. Megkönnyebbülten sóhajtott fel, az acéldobozt a mellette lévő ülésre helyezte, kinyitotta a kulccsal, míg a hőpalackot térdei közé szorította, a fémládikóból egy másik hőpalackot vett elő, melyből, alighogy felnyitotta, sziszegve szökött el a folyékony nitrogén. Egy fából készült csipesz segítségével kiemelte a lezárt retortát, a hátsó ülésen lévő akkumulátorral működő mikrohullámú sütőbe helyezte, olvasztó üzemmódba állította, és bekapcsolta a készüléket.

A levegőben surrogva szállt a homok, és ez a surrogás összevegyült a sercegéssel, ami akkor támadt, amikor az angol borostás állát megvakarta.

Lassan magam is vadember leszek a vadak között, gondolta lakonikusan, de nem minden beletörődés nélkül.

A csengő hangjára kiemelte a készülékből az apró lombikot, lecsavarta a termosz tetejét, melyben 2,8 dl Good Morning, Mr. President! márkájú tea kotyogott tűzforrón, cukor nélkül, és hozzáöntötte a meglangyosított tejszínt.

Miután megteázott, elővette a mellényzsebéből gyömbéres keksz nagyságú zsebóráját, melynek hátlapján a Soha ne felejtsd el a Nevermore College-t felirat volt olvasható, amíg teljesen le nem kopott. Bosszúsan észlelte, hogy az pontban éjfélkor megállt. Akaratlanul felegyenesedett, kezében az értékes műszerrel, és udvarias mosollyal a legközelebbi vámpír felé fordult. A vérszopó ráemelte vizenyős tekintetét, és mintegy varázsütésre megállt a menet. Az angol kissé megemelintette az órát, a vámpír pedig annak szakasztott hasonmását emelte ki rothadó bordái közül. Várakozóan tekintett az angolra. Így nézték egymást egy darabig. Azután az angol megemelte a kalapját.

– Bocsánat – mondta. – Semmi, semmi. Elnézést kérek. – Leült a volánhoz, beindította a motort és elindult a sivatag felé.

A vámpír utána fordult, mélyen beszívta a levegőt, és olyan pokolian rettenetes hangon, aminek a leírására a világ egyetlen nyelvében sem találjuk meg a megfelelő szavakat, a pusztába üvöltötte: – Három óra tizennyolc!

Az angol azonban ezt már nem hallotta. – Talán mégis meg kellett volna kérdeznem – morfondírozott. De aztán megnyugtatta magát: – Majd megnézem az Addis Abeba-i főpályaudvaron.

A menet pedig, most is mintegy varázsütésre, ismét megindult. Negyvenezer vámpír keringett elefántháton Khephren fáraó piramisa körül, az óramutató járásával ellenkező irányban.

Az angol autója pedig egyre kisebbnek látszott a távolban, míg végül a homok is leülepedett utána, ahogyan az a világ dolgaival általában történni szokott.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr711760110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

michaela77 2010.02.19. 22:16:03

Ez aztán minden feltételnek megfelel. Az örömről, az élet élvezetéről szól, jellegzetesen magyar karakterekkel és rendkívül szerény költségvetéssel...
Elképzelem ahogy vesznek egy piramist egy ezresért, bérelnek pár száz forintért egy sivatagot valahol az Alföldön, ahol a vámpír-statiszták nem pénzért, hanem a munka öröméért dolgoznak, a negyvenezer vámpírsminket pedig a rendező felesége készíti, akinek a férje természetben fizet...

Brand Ábel istván 2010.04.05. 17:22:09

kántor zsolt verseiben találtam ilyen tarka fantázia-forgatagot a kék szótövek és a félregombolt "vérbolyh" között. fel van spanolva a trükk. viga vendeles (dokk.hu) néhol de leginább Vittorio de sica

kondor ervin 2010.04.06. 22:32:23

kántor zsolt reminiszcencia valóban ráfogható, mert a Világültetés című kötetben sok "elem" fellelhetó. az erudíció meg pláne paralel de a viga vendel dokkos extravaganciája kicsit petri györgyösebb. ez meg határ győzős

Noname Watanabe 2010.06.19. 13:12:40

@kondor ervin: Véleményem a világ négy sarkát hólyagozza vízszintes téglagesztusban.
süti beállítások módosítása