HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 17:09 magyardekameron

Harangi Andrea: Alina

Címkék: harangi andrea

Egy kellemes baráti találkozó 23h előtt ért véget. 3 nő, 2 férfi búcsúzkodik. Ölelések, puszik, kezezések (többféle). Alina haza indul. Egy mellékutcából az Astoriához kanyarodik. (A Nyugati téren túl, egy újlipótvárosi bérházig követjük útján.) Kellemes, feldobódott érzésekkel sétál. Égnek a lámpák, sok ember megy az utcákon. Autók, buszok is. Dúdol valamit (pl. „At the age of 37” Makavejev Montenegrójából). Táncol is néhány lépést. Enyhén becsípett. Jó hangulatban van. Valaki gördeszkával hajt el mellette. Figurázik a közelében. Alina felemeli jobb keze középső ujját. Káromkodások és lelkes férfihang a háttérből. Alina nevetgél. Valaki megpróbálja megállítani Alinát. Pénzt kér. Egy fiatalabb férfi. Alina kitér előle. Káromkodások a háttérből. Alina szomjas. Bemegy egy éjjel-nappaliba, levesz a polcról egy üdítőt. A pénztárnál többen állnak. Beáll a sor végére. A sor nem halad. Kijön anélkül, hogy fizetne. Észre sem veszik, hogy nem fizetett. Egy un. „kétdekás”-t is kihoz.

Egy közepesen lepusztult alkoholista nő ugyanazt issza a bolt mellett. Alina kinyitja az üvegét. Felemeli, mintha koccintana a nővel. Beleiszik. Eldobja az üveget, pedig még van benne. Továbbsétál. Egy hajléktalan sír. Valaki összepisilte azt a falmélyedést, ahol aludni szeretett volna. Alina elmegy mellette. Jön két nagydarab, erősen hétköznapi öltözékű férfi. Az egyik üvölt egyet, amikor elmennek Alina mellett. Alina úgy tesz, mintha nem hallotta volna. Nem mer bemutatni a nagydarabnak. Előveszi az üdítőjét. Iszik belőle. Egy gyerekmondókát kezd el mondani. Egy kiszámolót. Nevet. Újra iszik. Belenéz egy pár csókjába. Simogatják egymást, ölelkeznek. A nő beleharap a férfi nyakába. Alina nézi őket. Elfordul. Megigazítja a melltartója pántját a felsője alatt.

Továbbmegy. Két srác készül rágyújtani. Alina kiveszi egyikük kezéből a cigarettát. Köszönöm, mondja. Meglepetten, egyben lenézően néznek rá. Előveszi az öngyújtóját és meggyújtja a cigarettát. Szívja. Utána dúdolja a korábbi dallamot. Valaki odamegy Alinához. Cigarettát kér. Sajnos, ez volt az utolsó, mondja Alina. Sétál. Riksás fiúk beszélgetnek fuvarra várva. Szépségem, elvigyelek, kérdi egy riksás fiú Alina mellett. Alina továbbmegy. Közben a táskájából egy doboz cigit vesz elő, kibontja. Valaki megpróbál belenyúlni a táskájába. Észreveszi. Az illető leüvölti. Valamivel később visszaüvölt. Továbbmegy. Átmegy egy aluljárón. Az aluljáróban fúvós és ütős hangszereken játszik egy férfi és egy nő. Hangszertokba gyűjtik a pénzt. Alina egy ideig hallgatja őket. Pénzt tapint a zsebében. Nem ad nekik. Sms jön a telefonjára. Elmosolyodik. Valaki pénzt kér tőle. Egy nő. Meg is fogja Alina karját. Alina kirántja magát a karjából. Továbbmegy. Dúdol. Ismerősökkel találkozik. Egyikük megfogja a kezét. Alina hagyja. Halljuk a társaság beszélgetésének foszlányait. Az Alina kezét fogó férfi elkezdi szidni Alinát. Közben megcsókolja.

Alina otthagyja a társaságot, továbbmegy. Egy fiatal nő sír a barátnője vállán. Mások hánynak. Megáll egy vizes medencénél. (Nem szökőkút.) Nézi. Tesz néhány mozdulatot, mint Anita Ekberg az Édes életben. Két nő nézi. Az egyik megsimogatja, ahogyan elmegy mellette. Hirtelen leönti sörrel. Alina továbbmegy. Nedves és büdös a sörtől. Bemegy egy udvarba és ott pisil. A lakásokból hangok szűrődnek ki. Már kifelé jön, valaki elmegy mellette, káromkodások. Dúdol, táncol, nevet. Átpördül a kerékpársáv elválasztó korlátján. Egy kerékpáros majdnem elüti. A kerékpársávon megy.


Egy büfében a tulaj és két nő szórakozik. A 70-es, 80-as évek diszkó-slágerei. A tulaj tipikus rossz arc. Negyvenesnek látszó harmincas férfi. Nem túl jó szabású szövetnadrágban, ingben. A nők bármelyik út/utca sarkán állhatnának. Nagypöttyös/vastagcsíkos rikító ruhák. Piros/arany bizsuk. Mellek félig kint a felsőből. Molettek. Hegyes orrú törpetűsarkú cipők. Arany/fekete. A nők a büfé asztalain táncolnak és vetkőznek. Jókedv. Ünnepelnek. Az ajtó előtt az eredetileg a szomszédos művész moziba tartó/ onnan jövő férfiak és nők nézik a sztriptízt. Rosszindulatú megjegyzések. („Falusi lagzi”.) Lenéző, lesajnáló mimika/gesztusok. Alina is izgatott a látványtól, mint a legtöbben. Tangában, törpetűsarkúban táncol a két nő. Alina továbbmegy. Nevet, dúdol. Szembejön egy nő, aki feltűnően hasonlít Alinára. Alina táskája után nyúl. Alina erősen fogja a táskáját. Továbbmegy. Valaki gördeszkával hajt el mellette. Szembejön öt ember, kacsának öltözve. Az egyik belehápog Alina arcába. Alina továbbmegy. Visszafordul, felemeli jobb keze középső ujját. Átmegy egy aluljárón. Hajléktalan család kisgyerekekkel. Hajléktalanok beteg kutyákkal. Néhány prostituált. Részeg férfiak, nők. Befőttesüvegeken játszó férfi. Alina hallgatja. Iszik. Rágyújt egy cigarettára. Továbbmegy. Ketten egy szláv nyelven beszélnek mellette. Viccesen félrefordítja magyarul. Ki is mondja. Nevet. Eljut a bérházukig. Felmegy a lakásába. A hűtőben talál ételt. Kiveszi. Meleg vizet enged. A gyereke és az élettársa alszik. A levelei között talál egyet, amiben egy szerkesztő arról értesíti, hogy megnyert egy pályázatot, a szövegéből film készül. Leveri az üdítős poharát az asztalról. Sír. A melegítő csipog a konyhában. A víz folyik a fürdőszobában. Halkan meghallgatja a Makavejev film említett dalát („At the age of 37”).

 

Alina egy harmincas, értelmiségi nő. Élettársával, gyermekével él. Tanít. Élete látszólag teljesen rendezett.

A helyszín Budapesten az Astoria és a Nyugati tér közötti Kiskörút, Erzsébet tér, Bajcsy-Zsilinszky út és környékük.

1

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr91844535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása