HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 20:13 magyardekameron

Mushabelly: A fordulat

Címkék: mushabelly

Aurél kikapcsolta a számítógépet. Kiválasztotta a legjobb és leghatásosabb módszert. Hogy ne tartson soká és ne okozzon túl nagy kínokat. Hetek óta kutatta az interneten az öngyilkosság legkülönfélébb módszereit. Holnap megveszi a gyógyszeradagot. Két különböző patikában, hogy ne legyen feltűnő. Este pedig felül a biciklijére, és elmegy a tetthelyre. Távol az utolsó emberlakta tanyától is. Így senki nem tudja majd megmenteni. Felesége elhagyta, gyerekük nem született. Szülei rég nem élnek már. Nemrég a cégtől is elküldték. „A válság következtében csökkentek vállalatunk megrendelései” – szólt a hűvös indoklás. Aurél sejtette, hogy nehéz évek következnek, mivel egy magafajta 48 éves anyagbeszerzőért nem fognak sorban állni a cégek, különösen Borsodban. Az eltelt pár hónap alatt a depresszió mind mélyebb fokozatait tapasztalta meg. Az egyre gyakrabban rátörő pánikrohamokat már nem bírta, nem akarta elviselni.
Most viszont nyugodtnak érezte magát, vagy inkább nem érdekelte semmi. A számítógép ventilátora elcsendesedett, a monitor sötét lett. Aurél átült a nagy fotelba, hátradőlt, szemét becsukta. Gondolatban újra és újra végigjárta életének utolsó útját – amit holnapra tervezett – hogy ne csúszhasson be a legapróbb hiba se. Képzeletben már a patikából tartott kifelé, amikor elaludt.
Már egy fél óra is eltelhetett, amikor valaki megszólította. Aurél már nem álmodott, de még nem volt ébren sem. A hangot nem a fülével hallotta, hanem tudata – mint egy éteri rádiókészülék - vette az üzenetet. „Ne félj tőlem” – szólt a különös hang. „Lelkedben szólok most hozzád. Ismerlek téged, nem is gondolnád, mióta. Én ismerlek a legjobban. Jobban, mint te saját magadat. Én küldtelek a Földre, hogy emberré szüless. Hogy új tapasztalatokat szerezz. Hogy élményeid révén fejlődhessen lelked. Veled voltam, mikor fogantál, védtelek az anyaméhben, láttam születésed, figyeltem, ahogy gyermekként fejlődsz. Hagytam, hogy néha bántsanak, hogy éld meg a szenvedést is, mert a lelked így tudott edződni. Ha ezek nem történtek volna meg, felnőttként a terheidet nem tudtad volna elviselni. És persze sok örömben is részed lehetett. Megkaptad a legnagyobb ajándékot, a szeretetet és a szeretni tudás képességét. Ahogy nőttél, úgy adtam egyre nehezebb feladatokat. De azok megoldásához neked kellett, neked kell erőt gyűjtened. Még nem járt le az időd. Nem hagyhatsz veszni mindent! Minden napodnak, órádnak, percednek értelme van. Minden tetted, tapasztalatod a mindenséget gazdagítja. Állj fel, és folytasd! Mert lesz még feladatod itt a Földön. Te is része vagy a Nagy Tervnek. Hogy ez mit jelent, meg fogod tudni a megfelelő helyen és időben. Addig is veled vagyok minden pillanatban.”
Hirtelen csend lett. Még eltelt húsz perc, mire Aurél felébredt. Érezte, hogy történt vele valami nagyon fontos. Megmagyarázni, visszaidézni nem tudta, de lelke mélyén valami nagyon megváltozott. Lezuhanyozott, majd elsétált a város szélén lévő parkba. Közben tervezte jövőjét, új ötletei lettek. Tudta, hogyan hozhatja rendbe életét, kapcsolatait. Tudta már, hogy a változást saját magában kell kezdenie. Az erős napfény nem zavarta, a tavaszi szél sem idegesítette, mint máskor. Elcsodálkozott, hogy milyen régen nem látta rügyezni a fákat. Tíz éve talán? De lehet, hogy tizenöt… Vajon minden tavasz ilyen volt? És a szobor meg a szökőkút? Sosem vette észre őket, pedig gyakran járt a közelben.
Aurél leült egy padra, arcát a Nap felé fordította, és örült. Csak úgy…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr521845225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása