HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 19:50 magyardekameron

Donnaquijote: Mondd el nékem, katicabogár

Címkék: donnaquijote

Hősnőnk légyottot szervez magának

Garami (Mária) Nóra harmincas cégvezető rendezvényszervező, vállalkozásának élő vérszingli. Laptopjában az élete, ebben tartja nyilván alkalmi szexuális kapcsolatait is. (A hím adatai, esemény időpontja, értékelés 10-es skálán.) Ha elfoglaltsága miatt hosszabb idő, netán néhány hét is eltelik egy-egy aktus között – a jó és egészséges szex szerepe a posztmodern nő életében – légyottot kezdeményez. Az előzmények között keresgél, majd telefonál.

 

Feltűnik a hősszerelmes

Tamás, a gépészmérnökből lett megélhetési klímaszerelő Nóra klímáját reparálja, közben a nyitott ajtón át az öltözködő nőt bámulja. Igyekszik a munkára koncentrálni, de az előszoba tükréből újra meg újra visszatér a látványra. Munkája végeztével beszélgetést kezdeményezne, de Nóra nehezen ismeri fel egykori gimnáziumi szerelmét. Amikor Tamás emlékezteti, odavet néhány mondatot, közben az ajtó felé terelgeti a férfit. Jóval több pénzt ad a kértnél, Tamás visszaadná, de még mielőtt Psziché, Nóra golden retriever szukája kisurranna Tamás után, kattan a zár. A férfi tanácstalanul toporog az ajtó előtt, majd lehangoltan távozik.

 

Mobilszerelem

Az aktuális hím, izmos, napbarnított hátát látjuk. Nóra e pazar háton zongorázik, s műkörmét vizsgálgatja, miközben amaz érdeklődik, sikerült-e a megfelelő ritmusra rátalálnia. Nóra nyögdécseléssel jelzi, hogy a csúcshoz közelít, majd műsikolyokat hallat. Az ágyjelenet szemlélője, Psziché bátortalan kísérletet tesz, hogy felmásszon az ágyra, de egy láb határozottan lerúgja. Hősnőnk kisiklik a hím alól, s a fürdőszobába menet ― mobillal a fülén ― közli, hogy sietniük kell. Fürdőszobai teendői közepette szomszédját, Karcsi bácsit hívja, kéri, vigye le Pszichét néhány percre, de semmiképp se engedje össze Freddel.

 

A pár a kapu előtt futó levegőcsók után kétfelé veszi az irányt. Luxusautók indulása nagy gázzal.

 

„Vissza a természetbe”

A kapun Karcsi bácsi lép ki a kétes pedigréjű Freddel és Pszichével. Az öreg kedvtelve nézi az ebek szerelmeskedését. A park közönsége kora, vérmérséklete szerint kommentálja az eseményeket. A bús klímaszerelő-mérnök tűnik fel, leül Karcsi bácsi mellé. Kiderül, hogy Nóra közös ismerősük.

 

A városi vadonban

Nóra a csúcsforgalomban előz, betart, szlalomozik, visszaint, visszaszól, dudál, fékez. Nem várt telefon okoz bosszúságot. Nagybátyja, Pista bácsi hívja Laposvárról, s arra kéri, vállalja el unokatestvére esküvőjének szervezését. A kérést visszautasítja: kizárólag nagy rendezvényekben utazik. Pista bácsi győzködésére végül enged ― a szervezést majd kiadja egy alvállalkozónak.

 

Pista bácsi, Laposvár arca

Pista bácsi Laposvár köztiszteletben álló polgára, évekig tanácselnök, később sikeres vállalkozó. Mindentudó, mindenható, életművész. A szálak az ő kezében futnak össze. Képességeit, sikereit vidékszerte elismerik. Boldogságához csupán az igazi ― egy tüzes asszonyka rendkívüli keblekkel ― hiányzik, felesége ugyanis évekkel azelőtt szőrén-szálán eltűnt, magára hagyván őt egyszem leánygyermekével. A Habostortán azonban végre feltűnt egy háromszorosan elvált, rendkívüli (valódi) keblekkel megáldott hölgy. A lehetőségtől, s némi hormonpótlástól hősünk lankadó tagjaiba erő szállott ― ismét nem ismer lehetetlent. Az örömteli családi esemény kiváló alkalom, hogy vénlány unokahúgának is férjet szerezzen. A mérnök-klímaszerelő, aki mellesleg a vőlegény bátyja, az ideális jelölt.

 

Esküvő Laposváron

Mintha két szervezőiroda működne, az újgazdag és a hagyományos parasztlakodalom rekvizitumai keverednek.

 

A kisváros főutcáján hintók sora, az egyiken négyfős szalonzenekar játssza Albinoni Adagióját. Fehér lovak és sok lócitrom után fehér Limuzin gördül a legelőkelőbb vendégekkel. A násznépet Patkós Karcsi lakodalmas triója zárja: Mondd el nékem katicabogár!

 

A templomi bevonulásnál egyszerre szólal meg Mendelsson nászindulója és a szerelmi téma a Keresztapából ― (stb. Mivel max. 6e kar!) Kizárólag Pista bácsi jelzéseire, jóváhagyására vár mindenki ― még a szertartást végző lelkész is ― intésére mozdulnak az események, s ezt a rendkívüli keblekkel megáldott feleségjelölt is olvadozva ismeri fel. Amikor a menyasszonyi csokorból jókorát harap az egyik ló, Pista bácsi gondoskodik másik bukétáról, a ceremóniamester templom előtti szavaiba népies rigmusokat sző, eltereli az esti rendezvényre érkező Chippendale show résztvevőit, s helyettük a laposvári rockosított asszonykórust irányítja a mulatság színhelyére, ám eme fontos teendői mellet is alkalmat talál a keblek közelebbi vizitálására.

 

Nóra állandó (mobil)kapcsolatban az általa megbízott szervezőkkel, akik elhűlve tapasztalják, hogy a gondosan tervezett, mai igényeket minden tekintetben kielégítő ceremónia eseményeit újra meg újra felülírja valami ismeretlen akarat. Nóra a szertartás végeztével számon is kéri nagybátyja rá- és átszervezéseit, de Pista bácsi leszereli, s elcsigázott unokahúgát feltuszkolja az egyik hintóra, történetesen arra, melyre előtte a klímaszerelőt ültette.

 

Kis magyar bachanália

A szertartás után hazatérő menetet tűzijáték fogadja, azonban tűz üt ki, s a pánik következtében a lovak is megbokrosodnak, elragadják Nórát és Tamást. Hegyen-völgyön száguldanak, s egy bukkanónál Nóra mobilja és laptopja kirepül a vidéki sötétségbe.

 

Folytatódnak a szervezőket kétségbeesésbe hajszoló események, ám a hangulat egyre magasabbra hág. A vacsoramenü különlegességei (spárgás, lazacos jércegalantin, rákkoktél) a kutyák martalékává válik, a jóváhagyott menü helyett hagyományos fogásokat tálalnak. A csokiszökőkútból árad a barna lé, a szalonzenekar párbajt vív Patkós Karcsi kisegyüttesével és az asszonykórussal. Csupán a Chippendale-re és a mixershow-ra, valamint a galambröptetésre sikerül sort keríteni, ám ezek sem zavarmentesek. (Stb. mivel max6ekar!)

 

A jó italok, ételek, meg a májusi kánikula felgyújtja a vért. Többek között Pista bácsi meg az arajelölt is ellop egy félórácskát a párok által kedvelt Limusinban.

 

Az elszabadult hintó utasai

Vérfagyasztó száguldás után a ligetesben áll meg a tengelytört batár. Vihar közeleg. A szekértöröttek egy fészer közelében úgy döntenek, ott töltik az éjszakát. A pajtában, a szalmabálák tetején pokrócokat és párnákat találnak. Nórát eleinte csak a veszteségek (laptop, mobil) foglalkoztatják, ám egyre közelebb engedi magához hajdani szerelmét. Emlékeznek és ölelkeznek, akár kamaszokként, amikor még csak ismerkedtek a szerelemmel.

 

Kakasszó. Pista bácsi barátjával, a lelkésszel sétálgat, az összetört hintót nézegetik. A bácsi bekukkant a pajtába is, ahol a mérnök úr Nóra álmát őrzi. Odaint pártfogoltjának, majd visszatér barátjához, összekacsintanak, eloldják a fákhoz kötött lovakat, elégedetten ballagnak a reggeli fényben.

 

Körkép esemény után

Az előző éjszaka árulkodó lenyomata. Psziché, nyakán fehér nyakörvvel, tüllel és némi virágdísszel összegömbölyödve alszik, mellette viharvert szürke korcs. A korcs ásítva ébred, Psziché félálomban megnyalja lovagja pofáját.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr411845137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása