HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.02.16. 15:50 magyardekameron

Figyelem!

Kedves Pályázóink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy - bár a kiírásban külön passzusként nem szerepelt mint követelmény - kifejezetten erre a pályázatra született, első közlésű filmnovellákat várunk, amelyek sem folyóiratban, sem internetes oldalon, sem kötetben nem jelentek még meg.

Az irodalmi pályázatok célja az, hogy új művek szülessenek. Ha lehetséges már megjelent művet benyújtani, azt a kiírók külön jelzik.

A beérkező pályaművek mennyisége miatt nem tudunk minden szöveget ellenőrizni, hogy megjelent-e már valahol. Amelyekről - a mostanáig felkerültek közül - a publikálásuk után derült ki, hogy megjelent művek, a zsűri fogja meghozni döntését.

A későbbi félreértések elkerülése végett tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy nem fogadunk el már publikált írásokat.

Megértésüket köszönjük, jó munkát kívánunk!

 

 

Szólj hozzá!

2010.02.10. 16:17 magyardekameron

KIS MAGYAR DEKAMERON tehetségkutató pályázat - Kiírás

Az Unió Film és az MTV koprodukciójában megvalósult Hajónapló című sorozat folytatásaként a Litera Kis Magyar Dekameron címen 20 kortárs írót kért fel 10-15 flekkes, motívumaiban műgonddal kifejtett elbeszélések írására, amelyek közül tíz műből 25-30 perces televíziós film készül. A beérkezett művek a Literán olvashatóak.

E vállalkozásunk részeként tehetségkutató pályázatot hirdetünk filmnovellák írására. A pályázatunkon indulóktól azonos témában, ám más terjedelemben és műfajban kérünk modern Dekameron-történeteket. A Literán olvasható elbeszélések helyett a jelentkezőknek filmnovellát kell írniuk, amelynek műfaji követelményei lentebb olvashatóak.

Tehát: olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket várunk, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, az örömről, az élet élvezetéről, emberi kapcsolatokról, a szerelemről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék.
Feltétel, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.

Pályázóinknak maximum 3 flekk terjedelmű (maximálisan 5-6000 karakter szóközökkel) filmnovellát kell írniuk, amely alkalmas arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós film készülhessen belőle. A szerzőknek tartózkodniuk kell a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.

A filmnovella megfilmesítés céljára írt novella, amelynek szerzője érzékletes, képileg megfogható kifejezésre törekszik. Nem vagyunk kíváncsiak a szereplők belső gondolataira, filozófiai eszmefuttatásokra, hangulatfestésekre. Irodalmi stílusbravúrok helyett olyan eseményalapú sztorikat várunk, melyek vásznon-képernyőn is megmutatható drámai szituációkra, cselekvésekre épülnek, aktív drámai hősökkel.
Dialógokat nem szükséges belefoglalni az írásba.

Beérkezési határidő: 2010. március 15., éjfél
Kérjük, a következő emailcímekre küldjék műveiket:
magyardekameron@gmail.com, litera@litera.hu

Kérjük, minden pályázó - ha lehetséges - csak egy pályaművel pályázzon!

A beérkezett pályaműveket a Litera külön erre a célra nyitott, Kis Magyar Dekameron c. oldalán publikálja, beérkezési sorrendben. Az alkotásokról három tagú szakmai zsűri dönt, kiválasztja a legjobbnak ítélt művet, amelyet megfilmesítésre az Unió Filmnek felajánl.
A három legjobb pályaművet a Litera – irodalmi portál kiemelt anyagként publikálja.
A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor.

Projektfelelősök:
Szekeres Dóra és Nagy Gabriella

18 komment

2010.02.10. 15:58 magyardekameron

Elindult a Kis Magyar Dekameron a Literán

A Magyar Televízió és az Unió Film koprodukciójában megvalósult Hajónapló című 12 részes sorozatban ismert, kortárs írók novelláiból fiatal rendezők készítettek kisjátékfilmeket. Az út folytatása az Unió Film és a Litera - Irodalmi portál közös, meghívásos elbeszéléspályázata Kis Magyar Dekameron címen.

A felkért szerzőktől olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket vártunk, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, eltekintenek nyűgtől és bajtól, az örömről, kapcsolatokról és szerelemről, az élet szépségeiről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék.

Feltétel volt, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.  

Fontos szempont volt az is, hogy olyan kisprózai művek szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós filmek készülhessenek belőlük. A szerzőknek  tartózkodniuk kellett a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.

A pályázatra 10–15 flekkes kortárs magyar novellákat és elbeszéléseket vártunk. A beérkezett művekből az Unio Film fogja kiválasztani azt a 10 elbeszélést, amelyekből film készül, majd rendezőt keres hozzá. A szerzőkkel a produkciós iroda egyeztet arról, hogy részt kívánnak-e venni a művükből készülő forgatókönyv megírásában. A program második fázisában tehát 10 kiválasztott műből 25-30 perces tévéjátékfilm-forgatókönyv készül 2010-ben. 

A Kis Magyar Dekameron felhívásra beérkező írásokat a Litera publikálja. A pályamunkák közül a kiválasztott legjobb – az országos Diákzsűri döntése alapján – kapja a 2010-es Litera-díjat, amit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adunk át ünnepélyes keretek között. 

A felkért írók:
Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Esterházy Péter, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Vámos Miklós.

Reményeink szerint e pályázat eredményeképpen nemcsak kortárs novellairodalmunk és olvasótábora gazdagodik, de újabb lehetőséghez jutnak fiatal filmalkotók is. A közreműködő, a filmeket bemutató televízió pedig komoly érdemeket szerezhet a szinte elfelejtett magyar tévéjátékfilm újraélesztésében, amikor a készülékek elé ülteti a sok évtizedes értékeket hordozó műfaj rajongóit.

 

Szólj hozzá!