HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.08. 17:40 magyardekameron

Sajó László: Üdvözöljük Angyalföldön!

Címkék: sajó lászló

Gazsi (piros sísapka, piros dzseki) a Déli pályaudvarra érkezik. Az aluljáróban, a Wiener Walzerban iszik egy unicumot és egy korsó pécsi szalont, rágyújt, Sopianae, bemegy a metróba. Ellenőrök, jegyet kell vennie. Lyukaszt, lemegy a mozgólépcsőn, a Deák téren átszáll, kék metró, folyosó, a Lehel téren kiszáll, az aluljáróban, a telefonfülkékben hajléktalanok otthagyott göncei, fölmegy. Szemben a Lehel téri templom, a Lehel úton elindul a Ferdinánd híd felé.

Boldi (fehér sísapka, fehér dzseki) a Keleti pályaudvarra érkezik, a kinti, legszélső, első vágányra. A Panda büfében iszik egy unicumot és egy korsó borsodit. Rágyújt, Symphonia. Elindul, át a csarnokon, kimegy pályaudvar elé, át az építkezésen, funérfalak között, felszáll a 76-os trolira. A Lehel téren leszáll, megy a piacra. A bejáratnál Lehel Íze gyorsétterem, táblán, krétával: „A” menü: vegyes zöldségleves, vadas marhasült tésztával, 990 Ft; „B” menü: tojásleves, zöldborsófőzelék virslivel, 790 Ft. Bemegy a csarnokba, sétál, nézelődik. Húsbolt „A Vidám Böllérhez”. Tejes Katica. Katalinzer. Erzsike tojásai. Húsos tokaszalonna, birkahere, birka eleje, hátulja, tanyasi csirke, pecsenyemalac egészben, kacsaszárnytő, sertésgége, aszpikos nyelv, bordacsontok, szívpecsenye, libabőrös testháj, aprólék, belsőség, nyesedék. Boldi megéhezik, Kellner Feri büféjében iszik egy fehér kisfröccsöt. Kimegy a csarnokból, szemben a Lehel téri templom, elindul a Ferdinánd híd felé.

Menyus (zöld sísapka, zöld dzseki) a Nyugati pályaudvarra érkezik, a pornóújságosnál vesz egy Erószt és egy Cicát. Nézi a címlapokat. Egy Férfi és egy Nő. Lemegy az aluljáróba, vesz egy 240 perces TDK videokazettát, a Westbahnhofban iszik egy unicumot és egy korsó sopronit. Nem dohányzik. Megy a Westendbe, a bejáratnál leszólítják, ajánlkoznak, lejmolnak, Menyus nem áll meg. A Westendben vízesés, a mozgólépcsőn tömeg zuhog alá. Menyus egy információs táblát tanulmányoz. Hild József sétány, Krúdy Gyula tér, Széchenyi nagykörút, Arany János kiskörút, Kosztolányi Dezső nagykörút. Elindul, olvassa a feliratokat. Jackpot-Cottonfield, Clinique, Dressbox, Springfield, Leather House, Boutique Brigitte, Eldorado. Paradiso fűthető masszázsfotel. Fel- és le mozgólépcsőzik, eltéved, kétségbeesetten keresi a kijáratot. Egy moziban köt ki, Cinéma, különterem, csak neki. Beteszik a videokazettát, és a sötétben, egyedül végignézi élete filmjét. Üres, sötét surrogás, vibráló szemcsék. Tágra nyílt szemei üres, sötét popcornpohártartók. Kimegy a fényre, hunyorog, nekimegy az üvegfalaknak. Megtalálja a kijáratot a Westend Ferdinánd híd felőli végében, a forgóajtón kimegy a Váci útra, áll a zebra előtt a Ferdinánd hídnál, olvassa a táblát: Üdvözöljük Angyalföldön! Nézi a Lehel téri templomot. Át a zebrán, elindul a Lehel úton.

A Főnök a Podmaniczky utcán autózik. Terepjáró. Autórádióján karácsonyi zene szól, „dzsingobell”. A Főnök úgy néz ki, mint egy főnök. Fiatal, jóképű. Farmer, márkás sportcipő, póló. Cigaretta, Marlboro. A Női éjjeli menedékhely előtt már sokan ülnek, papundeklin és műanyag szatyrokon. A menedékhely este hatkor nyit, reggel nyolckor zár. A Főnök látja, hogy a sor előtt egy nő fekete retiküllel püföl egy férfit, aki nem is védekezik. A férfi úgy néz ki, mint egy hajléktalan. Hajléktalan. A Főnök lassít, megáll. Nézi a nőt. És látja, hogy jó lesz. Int a nőnek, szálljon be. Mari – így hívják – fölveszi két tömött csíkos szatyrát, de a férfi int, hogy azokat hagyja ott. Mari erre leteszi a szatyrokat, elindul a kocsi felé. A sor megmozdul, többen is szeretnék a szatyrokat, de Józsi – így hívják a férfit, akit Mari püfölt – elzavarja a nőket, megáll a szatyrok mellett, és nézi, ahogy Mari beül a kocsiba, hátra. A Főnök a visszapillantó tükörből nézi a nőt. Marin a magyar válogatott bordó melegítője, nemzetiszín csíkokkal. Edzőcipő. Fülébe húzott fekete sapka, ölében a fekete retikül. Elindulnak, Józsi utánuk, a szatyrokkal. Az autó átmegy a Ferdinánd hídon, megáll a Rámpa előtt. Bemennek, előbb Mari, utána a Főnök.

A Rámpában, az első helyiségben, ahova Mari és a Főnök belép, már ott van Gazsi, Boldi és Menyus. A sapkát levették, a dzsekit nem, csak a cipzárt húzták le. Az egyik állópultnál (kettő van) kártyáznak. Magyar kártya, ulti. Bort isznak: Gazsi pirosat, Boldi fehéret, Menyus zöldszilvánit. Hogy kilegyen a trikolór. Magyarok vagyunk! Koccintanak, Gazsi, Menyus és Boldi, a cigány. Gazsi és Boldi szívják a cigiket. A másik állópultnál a Sánta iszik, vöröset. A Sántán farmernadrág, barna műbőr kabát, haja hátrafésülve. Beesett arcú. Pofátlan. Kossuthot szív. Fölfelé néz, tévét, sífutást. Az egyik játékgépnél (négy van) Gézus játszik. Gézus fiatal ember, farmer, póló, bézbólsapka. Fülében vókmen. Nem tudjuk, mit hallgat. A kocsma bolondja, de nem hülye. A sarokban, a műnapraforgó mellett Angyal, avagy Szájmon Templár, avagy Rodzser Nyúl ül a fali pultnál, iszik, fehéret. Angyalon zöld télikabát, fekete kalap, ölében fekete aktatáska. Nem dohányzik. A művirágvázába lyukas magyar papírzászló tűzve. A pult mögött Főnökné törülgeti a poharakat. Középkorú, molett, csinosnak mondott. A pult fölött karácsonyi díszek: műfenyőgirland, szalagok, villogó égők, gömbök, harangok, ejtőernyős télapó. Mennyből a mikulás. Az ártáblán (fehér 35, vörös 40) karácsonyfamasé villog. A pult mellett tábla: Boldog névnapot kívánunk Ádám, Éva nevű vendégeinknek! A nevek krétával. A raktár fölött felirat: FIGYELEM! A TÚLZÁSBA VITT SZERENCSEJÁTÉK MENTÁLHIGIÉNIÁS PROBLÉMÁKAT OKOZHAT, ILLETVE SZENVEDÉLYBETEGSÉG KIALAKULÁSÁHOZ VEZETHET!

Amikor Mari és a Főnök belépnek, Gazsiék abbahagyják az ultit, Gézus a játékgépezést, Főnökné a pohártörülgetést. A Sánta és Angyal (Szájmon Templár, avagy Rodzser Nyúl) figyelnek. A Főnök kinyitja Marinak a raktárajtót, Mari eltűnik. Főnökné a pult mögül hátramegy, veszi a kabátját, az ajtó felé indul. Akkor lép be Józsi, kezében a szatyrok. Mindketten megállnak, aztán Főnökné kimegy, Józsit kidobja a Főnök. Józsi elindul a Ferdinánd híd felé, a szatyrokkal, Főnökné után.

Mari kijön a raktárból, átöltözött. Fekete miniszoknya, fekete harisnya, fekete magas sarkú cipő, fekete, mélyen kivágott póló. Mari, most látszik, fiatal és gyönyörű. Átmegy a másik helyiségbe. Minden asztalnál ülnek, egyedül. Hajléktalanok. Előttük pohár borok. Fölfelé néznek, tévét, kettő van. Az egyiken síugrás, a szemközti másikon sílesiklás. Amikor Mari belép, őt nézik, a lábait, a melleit. Mari összeszedi a poharakat, üvegeket, kiönti a hamutartókat. A poharakban maradt italokkal megöntözi a művirágokat a margarinosdobozokban. A fali fogason, s alatta tömött TESCO-szatyrok, PLUS-szatyrok, SPAR-szatyrok. A reklám helye. A falakon képek: „Vízimalom”, „Nagy fa alatt nádfedeles házikó, előtte fakerítés”, „Kökörcsines erdőben kötényes asszonyok kaskába gombát szednek”. A helyiség végében biliárd, csocsó, senki sem játszik. A függöny mögött a Lehel téri templom. Mari visszamegy az első helyiségbe, beáll a pult mögé, poharakat törülget. A Sánta a tévét nézi, Gézus játékgépezik, Gazsiék ultiznak, Angyal (nevezzük csak így) a sarokból nézi Marit. A többiek is, lopva, a melleit. A Főnök végignéz a Rámpán, bemegy a vécébe, kijön, bemegy a raktárba. A raktárban salgópolcokon italok, mosószerek, vécépapír, villanyégők stb. A polcok között egy heverő, fölötte tévé. Pornó, a Főnök ezt nézi. És látja, hogy szépek. Egy másik képernyőn a Rámpát látja, kamera, mindent lát.

Amikor a Főnök kimegy a raktárból, Józsi ott áll a Sántával szemben az állópultnál, nézi Marit. A szatyrok nincsenek nála. A Főnök int Józsinak, hogy menjen be a másik helyiségbe. Józsi bemegy, minden asztalnál ül valaki, s fölfelé néz, tévét. Leül az egyikhez, mire a hajléktalan feláll, kimegy, poharába bort kér. Mari kitölti, a hajléktalan nem ül vissza, a pultnál marad, nézi Marit. S a többiek is, a belső helyiségből, jönnek poharukkal, Mari tölt nekik, nem ülnek vissza, állnak a pultnál, bámulják Marit. Már mindenki itt van, alig férnek el. Csak Józsi marad a belső helyiségben, nézi a tévét, cigizik, Munkás. Kint tolonganak a pult előtt, meg akarják érinteni Marit, karok nyúlnak Mari felé, aki az italpulthoz tapad, majd bemegy a pult mögötti helyiségbe, többen utána. Gazsiék ultiznak, Gézus, háttal az eseményeknek, játékgépezik, a Sánta megfordult, és már nem a tévét, nézi, mi történik, mosolyog. Angyal feláll, indul a raktárba, át a tömegen, de a Főnök feltépi az ajtót, rohan a pult mögé, kidobja a hajléktalanokat, akik mennének a szatyraikért, de Angyal elállja a belső helyiség bejáratát. Mari bemegy a belső helyiségbe, kinyit egy ablakot, kidobja a szatyrokat, a hajléktalanok összeszedik, ki-ki a magáét, elindulnak a Lehel tér felé. Józsi bent nem mozdul, nézi a tévét. Mari a nyitott ablakból látja a Lehel téri templomot, emberek mennek az éjféli misére. Az ablak alatt sántikál a Sánta, megáll, nézi Marit, mosolyog, csókot csücsörít, Mari bezárja az ablakot.

A Sánta elindul a Lehel úton a Bulcsú utca felé. Megáll egy óriásplakát mellett, hugyozik. Fölnéz, a plakáton egy áttetsző harisnyás, rózsaszín fehérneműs nő. A bugyit csókolgatva kiveri, nem zavarják az éjféli misére érkezők, nyeli a hó a gecit, a Sánta mosolyog. Elindul. Optika, Könyvkötő, Tévészaküzlet, Erdei Lajos víz-, gáz- és központifűtés-szerelő. Babakocsidiszkont. A Sánta itt megáll, nézi a kirakatot, elindul. Ledózerolt épületek, romok, falak, ablakkeretek, ablakkeretben sittmeddőhányók, fenyőfák. Építési terület. Ablakbolt, Exkluzív Esküvői Kártyák. A Díjbeszedőnél befordul a Bulcsú utcába, elmegy az Étkezde előtt. Sertéspörkölt 700 Ft, vagdalt 300 Ft, almapaprika 250 Ft. Panoráma, a sitthegyeken túl templom, Westend, Ferdinánd híd. Bemegy az alagútba, olvassa a falon a firkákat. ISTEN EGYETLEN MENTSÉGE, HOGY NEM LÉTEZIK! NINCS ISTEN. HA VAN, SZÉGYELLEM MAGAM. ISTEN SZERETI MAGÁT! Mosolyogva odaírja: ITT JÁRTAM. ISTEN. Feje fölött eldübörög egy szerelvény. Ilyenkor? Egy vakvonat. A Sánta kisántikál az alagútból, eltűnik a Bajza utcában.

Józsi lemegy a Lehel téri aluljáróba, a telefonfülkékhez, ahol már sokan fekszenek, hajléktalanok a Rámpából, éjnek idején őrzik szatyraikat. Keresi Főnöknét, megtalálja. Főnökné alszik, feje alatt Mari szatyrai. Józsi rámászik, Főnökné ellenkezik, de aztán hagyja magát. Szeretkeznek, ruhástul. A többiek alszanak vagy fekszenek, bámulnak fölfelé, a mennyezetre. Nincs adás. Józsiék fölött megszólal a telefon. Istenurbán. Józsi felnyúl, leemeli a kagylót, belehallgat. Üdvözlégy, Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse. Téves, mondja Józsi, a kagylót nem teszi a helyére, lóg a fejénél, ahogy lefekszik Főnökné mellé.

Gézus fölmegy a Ferdinánd hídra, látja a Szabadság-szobrot, a bazilika kupoláját. Sokáig nézi a csillagokat. Egy meteorit villan át, betlehemi hullócsillag. A Nyugati felől feltűnik egy személyvagon, lassan, sötéten közeledik, eltűnik a híd alatt. Gézus átfut a másik oldalra, nézi a vagont, míg el nem tűnik. Egyetlen személyvagon, hogyan szabadulhatott el? Gézus végigmegy a hídon, lemegy a lépcsőn. A lépcső mellett ruhacsomók, szivacsok, papír-, sörösdobozok, kis fehér műanyag fürdőkád. A Szív utcánál Ismeretlen Félmeztelen Nőszobor, a feje letört, utólag tették vissza – vagy ez egy másik nő feje? Gézus hátracsapja bézbólsapkáját, nyelvével izgatja, csókolgatja, mohón, mint egy csecsemő, rátapad, szívja, harapja az egyik mellbimbót, a másikat is, fölmászik, csókolja, a törésnél, a nyakát, a száját, a hasát, a kezét, a combját, a leplen át a pináját, fölnéz a nőre, átöleli, csókolja a száját, közben nézi a szemét, faszát a pinájához dörzsöli, beleélvez a nadrágba. Liheg, még öleli a szobrot. Megigazítja a bézbólsapkát, lemegy a sínekhez, befekszik egy veszteglő vagonba.

A Rámpa zárva, sötét. Angyal ül a sarokban, a helyén. Házőrző Angyal. A raktárból Mari nyöszörgése, sikoltozása és a Főnök lihegése, nyögései hallatszanak. Mari többször elélvez, végül, nagy ordítással, a Főnök is. Csend. Angyal kinyitja a raktár ajtaját, a heverőn a Főnök és Mari, meztelenül alszanak. Fölöttük a tévében hangtalan pornó. A Lehel téri templomban harangoznak, a tévé vált, Himnusz, vezényel Kocsis Zoltán. A Főnök felriad a Himnuszra. Meztelenül kimegy, Angyal a sarokban vigyázzban áll, a Himnuszra, egyik kezében fekete kalapja, másikban a fekete aktatáska. Az első helyiségben a harangszóra, Himnuszra beindultak a játékgépek, csöngetnek, öntik a pénzt, „jókedvvel, bőséggel”. A pult fölött villog a díszvilágítás, az ártáblán a karácsonyfamasé. A raktár ajtajában megjelenik Mari, meztelenül. „Nyújts feléje védő kart.” Az első helyiség tévéjében szülés, élő adás Betlehemből, közelről mutatják, előbb a feje, aztán a gyerek, fölsír, fiú. Amikor a Főnök bemegy a belső helyiségbe, Angyal abbahagyja a vigyázzállást, és belemarkol, sokszor a játékgépek ontotta pénzbe, aktatáskájába gyűri, szórja. A belső helyiség egyik képernyőjén Angyalföld TV, templomokat mutatnak, pár másodpercig a kölni dóm, a Notre-Dame, Szent Péter-bazilika, Buenos Aires, nagyvárosok, kisvárosok, falvak templomai, a Lehel téri templom. A Főnök kinéz az ablakon, a Lehel téri templomból most jönnek ki az éjféli miséről. Harangszó, Himnusz vége. A harmadik tévé képernyőjén nincs adás, szemcsésen vibrál. De ha közelebb megyünk, és jobban megnézzük, mintha csillagokat látnánk.

Gazsi, Boldi és Menyus Rákosrendezőn állnak a Bakter büfé és egy pult előtt. A büfé zárva, de előttük fél liter unicum, üveges pécsi szalon, borsodi, soproni, kinek-kinek. Mögöttük sorompóerdő. Gazsi és Boldi cigiznek. Az unicum szájról szájra jár, kiisszák, megisszák sörüket is, elindulnak az állomás felé. Üvegek a pulton. Az épületen felirat: Északi pályaudvar. Gazsi és Boldi eldobják a cigit, mindhárman leveszik a sísapkát, bemennek. Gyerekváróterem. Kis asztalok, székek. Leülnek a padlóra egy vaskályha mellé. Várnak. Fölfelé néznek, a tévében sílövészet. Fekszenek a hóban és lőnek. Az ablakon át látják, begördül egy személyvagon, megáll. Gazsi, Boldi és Menyus felszállnak, a vagon elindul. Bent, zöld műbőr ülésen Gézus alszik, bézbólsapkája arcára csúszva, egyszál pólóban, összekucorodva, térdei a hasában, jobb hüvelykujját szopja. Mosolyog. Menyus betakarja dzsekijével, de előbb kiveszi a belső zsebből a kártyapaklit. Boldi is leveszi, Gézusra teríti dzsekijét, végül Gazsi is, de előbb kiveszi a belső zsebből a laposüveget. Átmennek a szemközti négyes ülésre, ultiznak, Gazsi és Boldi cigiznek, a laposüveg körbejár.

Gézus édesdeden alszik, fülében vókmen. Megtudjuk, mit hallgat. Vagy nem.

Da-dam, da-dam. Da-dam, da-dam. Felerősödő, halkuló vonatkattogás.

A vagon eltűnik szemünk elől.

Még ma is mennek, míg vissza nem jönnek.

 

Megjegyzések:

A filmben nem beszélnek – kivéve a telefonfülke-jelenetet, deus ex machina –, az események „alapzaja” hallatszik: pályaudvar, metró, aluljáró, vásárcsarnok, bevásárlóközpont (itt szólhat karácsonyi háttérzene), utca; a Rámpában kocsmazaj, -morajlás, -csönd, játékgéphangok, egy kereskedelmi rádió karácsonyi zenéje, módjával. A tévék hangtalanok. A (világ)város, a világ(mindenség) hangjai. Szeretkezészajok. Harangszó, Himnusz, játékgépek csengése.
Vonatdübörgés, vagonkattogás.
A többi néma csönd, mely égbolt és csillag.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr721821678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása