HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.10. 14:18 magyardekameron

Szabó Tamás: Székfoglaló

Címkék: szabó tamás

Étterem mosogatórészlege. Egy idős férfi és egy fiatalember mosogatnak. Az idősebb felismeri egy-egy gyakran betérő vendég, pár tányérját (étkezési szokásaik, a rúzsnyomok, vagy a citrom megrágcsálása alapján). E párokról talál ki történeteket, így szórakoztatja fiatal, ámuló kollégáját és önmagát. Az ő elbeszéléseit látjuk.

Az első történet Éváé és Kataliné. Saláta, frissen facsart gyümölcslé. Éva fél év múlva férjhez megy. Kell a súlykontroll. Igazából még jegygyűrű is kellene, mert a leánykérés csak szóban történt meg egy furcsa vacsora után. Évát láthatóan zavarja ez a gyűrűhiány, de más is. Hirtelen elszánja magát, és szokatlan kéréssel lepi meg Katalint: próbálja meg elcsábítani vőlegényét, Mihályt. Nem biztos ugyanis saját szerelmében – ő már megcsalta a fiút. Az eljegyzés estéjén, mikor egy baráti párral vacsoráztak ugyanitt. A pár férfitagjával, Bálinttal összeütközött a mosdó előterében. Szenvedélyes, ösztönös három perc lett az eredménye. Ha Katalinnak sikerül a dolog, legalább lesz oka felbontani az eljegyzést.

A második történet Mihály és Katalin ezt követő találkozása. Katalin bedobja magát, megfogja a férfi kezét, célozgat. A fiú zavartan viselkedik. Amikor a nő felhívja őt a lakására, keményen visszautasítja. Katalin hirtelen kiesik a szerepéből. Bevallja, mire kérte őt Éva. Aztán megvallja azt is, hogy valóban szerelmes Mihályba. Évek óta, mióta Éva révén ismerősök lettek. Mihály nem Évát érdemli, hanem őt. A fiú azt hiszi, ez még a csapda része. Otthagyja az összetört nőt.

A harmadik történet Mihály és Bálint találkozása. Mihály elmeséli Bálintnak a Katalinnal lezajlott furcsa randevút. Bálint lelkesen felírja Katalin telefonszámát, rá akar startolni. Előkerül Bálint hűtlen életvitele. A fiatalember büszkén vallja – nem hagyott hátra még kielégítetlen nőt. Imád élvezetet okozni és orozni. A takarítónőtől a főnökéig: elbánt mindenkivel. És ők tökéletesen elégedettek voltak. Eszébe jut valami, javítaná magát, de elharapja. Mihály nemtetszését fejezi ki – szerinte Bálint barátnője, Anna, nem ezt érdemli. Bálint maga sem tudja, mit akar. Mihályék eljegyzése óta Anna megváltozott. Talán van valakije. Furcsán néz rá. Gyakran eltűnődik, elgondolkodik. Tán menyasszony akar lenni – ám Bálintnak esze ágában sincs házasodni.

A negyedik történet az eljegyzés estéjén zajlik. Bálint leönti magát borral, kimegy a vécére. Közben Éva és Mihály valami apróságon összeszólalkoznak. Éve elmegy megigazítani sminkjét. Mihály egyedül marad Annával. Előveszi a gyűrűt. Anna megdöbben a hírre, majd gratulál. Mihály komor marad. Aztán elrejti háta mögé a gyűrűt, majd megkéri Annát, találja ki, melyik kezében van. A nő már nem ért semmit. Mihály vár. Anna tudni akarja, miről van szó. Mihály elmondja: szerelmes egy másik nőbe. Ha Anna eltalálja a kezet, mely a gyűrűt rejti, akkor azt nem adja oda Évának. Ha nem találja el, akkor Éváé lesz – egy pincérrel beleteteti majd a pezsgőbe, amit kihozat. Anna még inkább zavarba jön. Rákérdez a másik nő kilétre, de Mihály nem válaszol. Anna végül dühösen dönt. Nem találja el. Visszatér Bálint és Éva. Mihály kimenti magát, a pincérekhez megy. Anna le nem veszi róla a szemét. Bálint és Éva kétértelműen társalog a háttérben. Gyakorlatilag új randevút beszélnek meg kódolt szavakkal.

E találkozó az ötödik történet. Éve és Bálint napközben futnak össze egy kávéra. Megbeszélik, kihez menjenek. Mégse indulnak – társalogni kezdenek. Szóba kerül a hűség és hűtlenség kérdése. A lány elmondja, hogy a férfiakat eszköznek tekinti. Mihály: belépő egy jobb életbe. Egyébként nem hisz a szerelemben. Az egész megjátszás, mint az orgazmus. Elszólta magát. Bálint felkapja fejét. Az ő kis liezonjuk vége is színjáték volt? Éva látja: elvesztett mindent. Bevallja, igen. Bálintnak hirtelen eszébe jut, dolga van. Esetlenül búcsúznak.

Műszak vége. Az öreg mosogató menne, de fiatal társa tartóztatja. Így, ilyen rosszul nem érhet véget a dolog. Mindenki veszítene. Az öreg megszánja, rááll: befejezi jól a történeteket.

A hatodik: Katalin most süteményt eszik, nem salátát. Bánatosan majszolja, mikor észreveszi a pincérekkel veszekedő Bálintot. A férfi már félrészeg, ki akarják rakni. A dulakodásban Bálint nekiesik valaminek, megsérül. Katalin ösztönösen a segítségére siet. Eltámogatja a mosdóba, lemossa sebét. Bálint egy fülkébe menekül, hányingere van. Még így is képes udvarolni a nőnek. Katalint mulattatja a szituáció. Tréfás, viccelődő, csipkelődő beszélgetés. Kiderül, Bálintot elhagyták. Katalin is magányos. A férfi elmondja, barátnője megtalált egy telefonszámot a tárcájában. Olyan nőét, akivel még csak soha nem is beszélt. Katalin javasolja, hívják fel a lányt, mondják el neki, mi történt. Így tesznek. Katalin táskájában megcsörren a mobil.

A hetedik sztori Éva és Mihály feszült hangulatú vacsorájáról szól. A nő számon kéri Mihályon, miért nincs még gyűrű. Mihály bevallja – volt. Csak nem Éva kapta.

Vissza az eljegyzés estéjhez. Mihály épp belerakatja egy pezsgőspohárba a gyűrűt. A pincér kiviszi a négy poharat az asztalhoz. Úgy fordítja tálcát, hogy a gyűrűs pohár Éva felé essen. A döntő pillanatban Anna gyorsabb – elveszi az ominózus poharat a mit sem sejtő Éva elől. Felhajtja az italt. Mihály mereven nézi, nem szól. Anna egy szalvétába köpi a gyűrűt. A pincérek leszedik az asztalt – a gyűrű eltűnik, örökre.

Ismét a hetedik szál: Éva és Mihály feszült vacsorája. A nő követelődző, értetlen kérdéseire Mihály bevallja, már nem szereti Évát. Éva sírva távozik. Mihály fizet.

Az öreg mosogató most már tényleg menne. Fiatalabb társa nem érti, hova siet. Az öreg mutatja. Egy kis, rejtett ablak van az ő mosogatópultja előtt, fejmagasságban. Az ablak pont arra az asztalra néz, ahol a jelenetek lejátszódtak. Az asztalnál most, a jelenben ott ül Mihály és Anna. Szerelmesek. A fiatal mosogató nem akarja elhinni, hogy mindez igaz volt. Ekkor az öreg bont egy palack pezsgőt, két poharat teletölt. Zsebéből előveszi Mihály gyűrűjét, belepottyantja az egyik pohárba, majd tálcán kiviszi az italt a párnak.

 

vége

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr631828522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása