HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 15:10 magyardekameron

Báger Gusztáv: Web Site story

Címkék: báger gusztáv

Dekoratív, hidrogénezett színésznő áll – harminc év körüli - a bevásárlóközpont előtt, egyik keze a tologatható kosáron, ami tele van papírtörölközőkkel, pelenkákkal, bébiétellel és kenyérrel, tejjel, a másik keze a maroktelefont szorítja. Közben a feje fölött helikopter zörög, szórólapokat hullajt, egyet H. is fölvesz, nézi. Most tudja meg, nem a szórólapról, hanem a telefonból jövő hang tudatja vele, hogy menesztették a Szerzet Teátrumából, mert új igazgatót neveztek ki. A kolleganője hívja, aki rég óta áhítozik a helyére: véged, sziszegi a Nokiába, ami mögött hirtelen vágással az új direktor irodája látható, háttérben egy Kandinszkíj képpel. A barna, hosszú hajú – harminchét éves - démoni szubrett a kövér férfi öléből beszél.

Ebben a pillanatban Hidrogén Nő kinyomja a mobilt, behajigálja a cuccot a kocsiba, ránéz a szórólapra, beikszeli a kérdésre a feleletet, azt írja a papírlap, hogy aki kitölti, azt a Virtuális Egyesület egy különleges digitális ajándékkal lep meg, csak a telefonszámot kell beírni és válaszolni egy – a vásárlási szokásokat firtató kérdésre. H. bedobja az épp a parkolónál álló papírládába a kitöltött lapot és elhajt a piros Opellel.

A színház igazgatói szobájában folytatódik a szex. A kamera lemegy a szőnyegre és mutatja a lötyögő pocakot és a csínos meztelen nőt, ahogy ül a férfiben. Mindig ezt fogjuk csinálni, hörgi a pasas, amíg én vagyok a diri, mondja és mostantól te játszol minden főszerepet, drágám.

Hidrogén Nóra már a konyhájában dobálja szét a zacskókat, kis fia, három év körüli, totyog utána, vágd le a körmöm, anya. Hagyjál békén, menj be, építs várat anyának és felejts el! Barna hajú, harmincas férfi lép be, Belmondo-hasonmás, ne vedd fel, adnak neked a Madách Színházban vagy bármelyik kuplerájban még jobb szerepeket. Te vagy a legjobb áru a halpiacon, nincs még egy ilyen portéka, nyugi. A szőke díva pofon csapja a macsót, takarodj a hülye szövegeddel, nem akarlak látni többé, már rég ki akartalak tenni, de most elég! Ide többet be ne tedd a lábad, érted? Csak a pénzemet szívtad le eddig, nem tudtál ki se elégíteni, lusta disznó vagy. Élősködtél rajtam és folyton csak feküdtél. A férfi sarkon fordul és veszi a bőrdzsekijét. Jól van, nélkülem semmi sikered nem lesz. Én voltam az élő lelkiismereted, aki tartotta benned azt a bizonyost, meg a lelket. Eltakarodok, de nem adok három napot, hívni fogsz és én lesajnállak magasról, mert lesz állásom jövő héttől és el tudok egyedül is boldogulni, különben anyám most adott lét, de nem kapsz belőle. Szia, hülye tyúk. A nő rávágja az ajtót és leborul zokogni, a fiú simogatja a haját. Anyu, mi van? Miért ment el a bácsi? A bácsi kihasználta anyát. Hüppög a nő.

A direktor szobája. Harmadik Nő, fekete, negyvenes, kövérkés dizőz szerződést ír alá. Az új igazgató mögé áll és simogatja a fenekét. Harmadik Nő hagyja, úgy tesz, mintha élvezné. Te leszel Desdemona. Műfogsort csattogtat a nő vastag, rúzsos ajkai között.

Negyedik Nő, vöröses szőke, nagyon szép és nagyon tehetségtelen hölgy, huszonhét éves, már szerződéskötés közben letolja a farmernadrágját a mögé kerülő pasinak. A direktor kulcsra zárja és teszi a dolgát. A saját darabomat tolom alád a színpadon, édes. Az lesz a címe, Web Site Story. Egy színpad nagyságú számítógép vagy lap top lesz a díszlet, és ki-be mászkálnak a nők, a holdbéli csónakos, Merlin és Mídász király, Sába királynője leszel benne és mindenki a virtuális lényed rabja lesz.

A konyhában Hidrogén Nóra eteti a gyereket. Épp a banán-alma püré üvegébe mártja a kis kanalat, amikor szól a mobil. H. fölveszi, de a telefonból nem hang jön ki, hanem tűz és láng-csóva, egy arany-páncélba öltözött szellem jelenik meg a hűtőszekrény előtt. Inkább egy római katonához hasonlít, mint egy szárnyas angyalhoz. „Ne csüggedj! Állástalan Szív. A Lomkamra Színháznál vár egy becsületes szerződés. Hívd Borotva Bélát, aki hívem.”

Hidrogén hívja Borotvát. Ő nem tud semmit, szabadkozik, tiszteli és kedveli a szerepeit, filmjeit, de most nem áll módjában segíteni. De álljon meg a menet! Most hoztak be egy faxot. A tulajdonos téged ajánl fölvételre. Web Site Story. Elképesztő. Te, miért nem ezzel kezdted, hogy haverod a tulaj? Gyere be, csináljuk meg a papírt, én rendezem a darabot.

Lomkamra Színház, teltház. A színpadon Hidrogén Nóri játssza a virtuális lányt, aki iroda-ablakokon suhan be milliárdok sorsát eldönteni és így minden pénz a jó manók birodalmába vándorol. Lassan a gonosz bankja kiürül. Az internetes utalások leállítását rendeli el a fővezér épp, amikor betopog celofán hálóingben H. és a fülébe súg a diktátornak: engedd meg! A szakállas terminátor benyúl a fiókjába és átadja a lánynak a kulcsot, ami a vitrines szekrény titkos ajtaját nyitja. A lány kiemel egy lángoló aktát és rálehel: menj rá a számlámra! Huss!

Ebben a percben fölugrik a közönség soraiból a Szerzet Színház igazgatója: ez az én darabom! Kilopták a fejemből. Ezt a webes szappanoperát én találtam ki! Szóról szóra ez a forgatókönyv. Tessék leállítani az előadást. Megmutatom az agyam Önöknek, Tisztelt Publikum! S rögvest fel is csatol egy fülhallgatószerű kütyüt a fejére és kinyitja a lap topját a széken. A színpadon sötét lesz és kivetítődik a direktor első napja. Először a démoni szubrett majd a Harmadik és Negyedik Nő. A férfi próbálja leállítani a gépet, de nem megy.

Nem ez a darabom, a rohadt életbe, ez az életem egy rohadt darabja. És bőg. A háttérből egy mély férfi hang: - Ki van rúgva! Rómeó!

Majd a Belmondo-hasonmást látjuk egy villamos székben, épp rákapcsolnák az áramot, amikor odarohan hozzá Borotva Béla, nem, mégsem te ölöd meg Nórát, hanem én, nekem jobban áll a pisztoly a kezemben, amikor kijön az öltözőből, és át akar ölelni. Veled fog megcsalni a budoárban és én meg titkos kameráimon keresztül végignézem, jó?

Belmondo unottan leszedegeti magáról az elektródákat és felüvölt. Mikor ébredhetek már fel? Unom a virtuális pörgést.

Hidrogén Nóra kedvesen cirógatja az ágyában Belmondót. Rosszat álmodtál, kedves? Meséld el!

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr721844166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kondor ervin 2010.03.16. 21:22:23

Következetes, film-szerű, végiggondolt és megfelel a kiírásnak. Nagyon tetszik.

aisi 2010.03.17. 11:49:22

Ez nem novella, hanem egy forgatókönyv. Három éves gyereket nem kell etetni, főleg nem banán-alma pürével, az a három hónapos kategória :-)

kondor ervin 2010.03.19. 20:19:59

Hát épp ez az! Mennyire fején talált szög. nekünk épp forgatókönyv kell, ami a novellával köszönő viszonyban van azért.

aisi 2010.03.20. 09:15:27

A kiírás nem novellát, nem forgatókönyvet, hanem filmnovellát kért. A nekünk azt jelenti, Kondor úr a zsűri?

kukulkán 2010.03.21. 18:17:10

@aisi: Én úgy értelmeztem a kiírást,hogy olyan novellát kell írni,ami egy majdani forgatókönyv alapötletét adó sztorit tartalmaz. Aztán a forgatókönyv és dramaturgia elkészítésekor,már lehet a párbeszédeket és snitteket meg és össze szerkeszteni.

piir (törölt) 2010.03.22. 14:19:39

Hát... Én nem tudtam végigolvasni. Filmként sem érdekelne (elnézést a szerzőtől).
Ha meg novella, akkor "nem tudtál ki se elégíteni" típusú facsart mondatok ne legyenek benne... bár filmforgatókönyvben még kevésbé, nyilván.

Brand Ábel istván 2010.03.29. 13:27:32

Boguslaw S Ki! Figyu. nekem így is tetszik. Az mondat meg pont kell oda. Ne egy másik műfaj kritériumait kérd számon itt. S ne légy konzerv Atív. De a vélemény szabad.

piir (törölt) 2010.03.31. 08:38:11

@Brand Ábel istván: miért, szerinted a "nem tudtál ki se elégíteni" más műfajban csúszik?

kondor ervin 2010.04.07. 12:54:51

@Boguslawski: Azért még lehet "egyesek" számára érdekes, hogy nem sikerült. Sőt, van ilyen.
süti beállítások módosítása