HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:44 magyardekameron

Takács Adél: Árulás

Címkék: takács adél

Jágó, a jákó papagáj visít.

– Kukoricám! Kukoricám! Buta Gabi!

Gabi (34) csapzottan, csinos bugyi melltartó kombinációban maga előtt tartott ketreccel próbálja helyére csalni. Csöngetés. Ajtót résnyire nyitja, Timi (barátnő 33) befúrja magát a lakásba. Meleg nyári este, Timi fújtatva székbe vágja magát. Nem érti Gabi mért nincs még kész. Gabi dühös a madárra, aki miatt nem készült el, és akit semmi pénzért nem fogna meg. Timi öltözni küldi

- Jágó nem hülye - mondja a papagáj.

- Persze, hogy nem. - válaszol Timi. - Jágó hozzál egy almát!

Madár a gyümölcskosárból visz egyet, Timi feje fölül lenyújtja a lánynak, aki a ketrecet a madár elé teszi.

- Jágó, ha besétálsz, megkapod az almát. - Jágó oldalra fordítja fejét, kérdőn néz Timire.

- Kukoricám! –

Timi körülnéz, azonnal kapcsol mikor Jágó a komód elé száll, és kiveszi az alágurult szárított kukoricacsövet. Jágó besétál a nyitott ketrecbe. Timi odanyújtja az almát, majd a kukoricát.

- Okos vagy Jágó.- A madár a kukoricát a lábával fogja.

- Jágó okos, Gabi nem. - Elmélyülten csipegeti a kukoricát.

Timi a ketrecet a komódra teszi, szemben a falon Laci képe Jágóval. Gabi felöltözve sminkel az előszobatükörben. Elmondja, hogy Laci szombat este jön haza, addig végre bulizhat, mert Laci soha nem megy sehova. Timit ismét átverte egy srác, dühös, de Gabinak jó, ő már menyasszony, egyenesben van. Gabi úgy érzi, nem megy előre a kapcsolatuk, Laci az esküvőt állandóan elhalasztja, pedig most végre anyagilag is egyenesbe jöttek. Csak az idő sürgeti, már gyereket szeretne. Örüljön, hogy Laci komolyan gondolja, mondja Timi, és főként, hogy nem csalja meg. Gabi biztos benne, hogy nem csalja meg, megbeszélték, ha arra a pontra jut valamelyikük, hogy mással képzelné el az életét, azt elmondja a másiknak. Mert, ha nem mondják el, az árulás lenne, attól pedig mindketten irtóznak.


Timi a szoláriumban fekszik. A két fodrászlány beszélget, Sári (25) boldogan szedi elő az előhívott fényképeket és mutatja kolléganőjének. Timi ideje lejár, és törülközőbe tekerve magát a két lány feje fölött nézegeti a képeket.

- Bocsi, megnézhetem? Ők kik?

Sári nem túl lelkesen:

- A barátom és a barátaink, szilveszterkor nálunk.

- Régóta vagytok együtt?

- Egy éve. Ő az. Laci. - Timi egészen közel hajol.

- Őt ismerem! Még az egyetemen buliztunk sokat. Mit csinál?

- Egy külföldi cégnél dolgozik, alig van itthon.- Sári oldódik - Pont ma utazott el. Majd mondom, hogy ismered.

- Ő valószínűleg a másik nevemet ismeri – vált hirtelen Timi - a Fruzsit. És jól kijöttök?

- Igen, tulajdonképpen, lassan lejár a szerződése, úgyhogy a jövő hónaptól már itthon lesz végleg.

Kolléganő hirtelen felkapja a fejét,

- Akkor azért lesz az eljegyzésetek három hét múlva!

Timi elmondja Gabinak a történetet, aki megpróbálja felhívni Lacit, de a telefonja ki van kapcsolva. Dührohamot kap, azonnal ki akarja rúgni. Timi nyugalomra inti, és bosszút ajánl. Gabi azonnal indul, megnézi magának Sárit, úgyis csak este jön Laci.

Gabi a fodrászatban igazítást, mosást kér, és olyan frizurát, mint amilyen Sárinak van, majd beszélgetésbe kezd, lassan áttérnek a magánéletre, pasikra.

Sári boldogan fecseg. - Szerencsére nem egy otthonülő alkat. – Gabi jól játszik, nem leplezi le magát.

Este Lacit hangulatos vacsorával várja, gyertyafény, alig ruha, kívánatos. Lacinak tetszik az új frizurája. Szeretkeznek, utána Gabi megkéri, hogy vasárnap menjenek el az egyik kedvenc helyére.

Laci és Gabi a kisváros templom terén, tikkasztó meleg délután, vasárnap. Lélek sincs az utcán. A templom órája negyedegyet mutat. Gabi Lacival felmegy a magas óratoronyba, kidugja a fejét egy kerek nyíláson, ami az óra számlapján belül, a hatos szám felett van. Valamikor itt állították be a mutatókat. A lyuk pont akkora, hogy egy fej kifér Gyönyörködik a kilátásban, majd átadja helyét Lacinak. Laci kicsit félve körülnéz, de mikor vissza akarja húzni, az óra nagymutatója egy percet ugrik, így beszorult a feje. A szituáció teljesen egyértelmű. Ha nem állítják le az órát, levágja a fejét. Laci hisztériás rohamot kap, kiabál a Gabinak, hogy állítsa le vagy rontsa el az órát.

- Mikor csaltál meg először?

- Megőrültél? Azonnal csinálj valamit! Állítsd meg az órát!

- Azt teszem. Mikor csaltál meg először?

- Az istenit! ... - megpróbálja kihúzni a fejét. - Levágja a fejem!

- Mikor csaltál meg először? - Gabi egyre keményebben.

- Nem csaltalak meg. Miről beszélsz? Én nem csaltalak…

- Nem igaz! Az igazat mondd!

- Mi van veled? Meg akarsz ölni?

- Tudnom kell az igazat, és annak néha ára van…

- Te meghülyültél! - Laci egyre idegesebb, bepánikol, amikor az óra mutatója ismét ugrik egyet. A beszélgetés egyre keményebb. - Segítség, segítség, meg akar ölni! Segítsen már valaki! Hé, emberek, valaki jöjjön már, meg fog ölni a barátnőm! - addig üvölt, míg teljesen kifullad,

Gabi leül egy lépcsőfokra. A nagy csend, észre téríti a fiút. Egy ideig hallgatózik, majd megkérdezi csendesen, szinte attól félve, hátha nincs is már ott a lány:

- Itt vagy? - Csönd a válasz, majd a mutató eggyel lejjebb megy, és ez már komoly fájdalmat okoz Lacinak - Válaszolj itt vagy?... Az istenit, mondj már valamit!

- Tudni akarom, mikor csaltál meg először.

- Nem tudom, nem tudom. Segíts, szabadíts már ki!

- Mégis, mennyi ideje éled a kettős életet?

- Nem tudom.

- Fél éve?

- Mit tudom én már!

- Egy éve?

- Ki a fenét érdekel, mikor ez levágja a fejem, az istenit, segíts már!

- Tudnom kell! Az életem része voltál, ez még rám tartozik. Ez még közös pillanatunk!

- Milyen pillanat? Ki a fenét érdekel a te mocskos kurva életed! Hogy dögölnél meg! Azonnal takarodj, és csinálj valamit!

- Már nem lehet.

- Hogyhogy nem lehet?

- Az árulásért fizetni kell.

- Miféle árulásért, mi?

- Amiért nem tudtad megtartani a titkot, vagy mert későn mondtad el, és nem magadtól. Ez árulás.

Elindul lefelé.

- Hé, nehogy itt hagyj! – Hallgatózik. – Nem hagyhatsz itt! Segítség! Segítség!

Az óra mutatója ismét ugrik egyet. A fájdalom húsba hatoló, levegőt szűntető.

Jágó repül egyenesen az óratorony felé, csőrében kedvenc kukoricacsutkája, egy kört tesz, amikor felfedezi Lacit, majd az óra fölötti nyitott részen berepül. A régi óraszerkezet, a hatalmas fogaskerekek, a levegőben szálló apró porszemcsék. A szerkezet ismét ugrana egyet, ami véglegesen megpecsételné Laci életét, illetve halálát, de Jágó az utolsó pillanatban a fogaskerekek közé dugja a kukoricacsutkát. Az óra nyikorogva megakad. Timi ezt lent látva elégedetten mosolyog,. - Tényleg okos madár! - beteszi a csomagtartóba a ketrecet, beszáll az autóba Gabi mellé, és elhajt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr941844892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása