HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.10. 14:25 magyardekameron

Arica: Lámpaoszlop

Címkék: arica

Zsuzsa csinos, temperamentumos, de meglehetősen kétbalkezes óvónő, közel a harminchoz. Két jó barátnője van. Az egyik a munkatársa, a kissé bohókás Zsóka, a másik a precíz, mindig megfontolt banktisztviselő, Ági. Zsóka férjnél van, Ági szingli. Tudatosan és elkötelezetten az. Zsuzsa is egyedül él, de ezt Ágival ellentétben nem jószántából teszi. Már évek óta nem sikerül megtalálnia a nagy Őt. Bármerre jár, a szeme nyitva, hátha éppen itt, vagy mondjuk ott robban be életébe a szerelem, elvégre sosem lehet tudni. Jelszava: ”tégy meg mindent, ami telik tőled, aztán várd a sült galambot”. Épp egy balul sikerült „net-randiról” igyekszik hazafelé. Már sötét van, az eső is esik. Ernyője természetesen nincsen. Dühös, mert már ki tudja hányadszor, megint felültették. A magát széles érdeklődési körű, negyvenes évei elején járó, kisportolt, magas, félistenként bemutató pasiról kiderült, hogy legalább ötven, nagyrészt kopasz, alig 160 centi, de minimum ugyanannyi kiló, és úgy tömi magába a nyugtatót, mint a gyerekek a drazsét.

Szóval a zuhogó májusi esőben, csinos mini ruhájában bőrig ázva, siet hazafelé, cipője tűsarkát dühösen csapkodja a járdába. Át akar menni az út másik oldalára, amikor egyik cipősarka beszorul a sínek közé. Hiába rángatja a lábát, nem jön ki. Hamarosan feltűnik a villamos, úgyhogy otthagyja a cipőt, és fél-tűsarokban menekülőre fogja. Gutaütés kerülgeti, nem csak a drága cipő elvesztése miatt, amikor egy férfi odaugrik, és az utolsó pillanatban kirántja a cipőt fogságából. Zsuzsa közli a férfival, hogy kár volt az életét kockáztatnia, hiszen a sarka nélkül mit sem ér. Levente felajánlja a segítségét, hogy taxival hazaviszi, de elhárítja. Lekapja a másik cipőjét, és mezítlábasan faképnél hagyja a férfit. Titokban reméli, hogy követni fogja, mert nagyon tetszik neki, de az csak áll, és bámul utána. Zsuzsa kíváncsian hátranéz – vesztére. Banális módon egy eldobott banánhájra lép, és egy dupla axel kivitelezése után spárgában ér földet. Levente a segítségére siet. Tapogatós módszerrel meggyőződik róla, hogy semmije sem tört el (merthogy orvos), ölbe kapja a lányt, és miután csődkirálynőnek nevezi, ragaszkodik hozzá, hogy hazavigye. Tényleg csak hazaviszi, de elkéri a lány telefonszámát, persze kizárólag orvosi szempontból.

Zsuzsa másnap az oviban boldogan meséli Zsókának az esti kalandot. Kicsit kialvatlan - Levente éjszaka huszonhétszer érdeklődött az állapota felől -, de boldog, hiszen este igazi randira megy. Felhívja Ágit, hogy vele is megossza a jó hírt. Barátnője bevallja, hogy tulajdonképpen ő is találkozgat valakivel néhány hete, de nem akarta elmondani, amíg nem tudni, mi lesz belőle. Kiderül, hogy Ági pasija is orvos, nagyon jóképű, imádnivaló, és ugyanolyan precíz, mint ő. Szóval pont hozzá való. Megállapodnak, hogy vasárnap szegről-végről kitárgyalják a fiúkat.

Zsuzsa munka után megszállja a környező butikokat. Hódítani akar, és ehhez tuti dögös cuccra van szüksége, no meg egy új cipőre. Ja? Garantáltan vadító parfüm is kell. A drogériába lépve az álla is leesik. Ki más andalog egy férfival kéz a kézben a gondolák között, mint Ági. Zsuzsa nem kap levegőt. A férfi ugyanis, aki Ági kezét szorongatja, Levente. Úgy érzi, széthullik, nem csak minden reménye, de ő maga is. Azonnal kifordul az üzletből. Nem tudja, mitévő legyen. Egy presszó van a drogériával szemközt. Hirtelen elhatározással bemegy, és egymás után két vodkát hajt fel. Az italtól harci kedve támad. Felhívja Zsókát, elmondja, mi történt, majd azonnal ecsetelni kezdi, mit akar tenni az álnok Ágival és a gaz Leventével. Zsóka csitítja, érvel Ági mellett, aki maga is megcsalt áldozat, hiszen hamarább ismerte a férfit, mint Zsuzsa. Abban egyetértenek, hogy Levente aljas csaló, gátlástalan nőcsábász, virágról-virágra szálló telhetetlen méh-here vagy hereméh - mindegy -, és mint ilyen, komoly büntetést érdemel. Megbeszélik, hogy Zsuzsa kideríti, hol lakik a férfi. Az imént vásárolt selyemsálat csöppet sem feltűnően a fejére és az arcára tekeri, napszemüveget vesz, és a presszó ablakán át lesi, mikor jön ki a párocska. Azonnal a nyomukba ered. A vodkától kicsit bizonytalan a járása, de próbál velük lépést tartani. Csak őket figyeli, így nem veszi észre a szembejövő lámpaoszlopot. Csattan, elterül. Azonnal többen is körülveszik, ott ágaskodik a háttérben Levente és Ági is. Orvos vagyok – kiabálja a férfi, és közelebb nyomakodik. Megkérdezi, segíthet-e. Ezt a pofátlanságot, gondolja Zsuzsa, és gyorsan összekaparja magát. Szó nélkül otthagyja a bámészkodókat. Ági elgondolkodva néz utána.

A sarkon leint egy arra járó taxit. Követik Ágiékat, akik egy közelben parkoló autóba szállnak. Csöndes utcában, szép családi ház előtt állnak meg. Miután bementek, felhívja Zsókát. A nő autója nemsokára befut. Zsuzsa kifizeti a taxist és átül Zsókához. Alapos haditervet dolgoznak ki. Ági hálás lesz még nekünk ezért, állapítják meg fél liter Baileys elszopogatása után. Végre besötétedik. Símaszkot húznak, kiszállnak a kocsiból. Szorosan a ház mellett ügyködnek. Elégedetten szemlélik a ház falán díszelgő hatalmas fekete betűket: „Itt lakik a világ legnagyobb csődöre, leggátlástalanabb Casanovája”. Zsuzsa hirtelen ötlettől vezérelve felkap egy követ az út széléről, végigkarcolja vele a férfi vadonatújnak tűnő autóját, majd a kivilágított ablakba vágja. Ész nélkül beugranak a kocsiba, és elszáguldanak.

Másnap szaggató fejfájással ébred, mintha a fejében csengne-bongna a Big Ben harangja. Eltelik egy kis idő, mire rájön, hogy a telefonja csöng. Fölveszi. Levente az. Felháborodik. Nem érti, hogy van pofája felhívni, és számon kérni tőle, hogy hol volt az este. Visszakérdez. A férfi hazudik, mint a vízfolyás. Azt állítja, hogy a megbeszélt helyen várta. Micsoda gazember! Most már még inkább meggyőződése, hogy jól tette, amit tett. Elhatározza, hogy még jobban megleckézteti, ezért elfogadja az újabb randi-meghívást. Egész nap a bosszút forralja.

Este a legjobb formáját hozza. Attól kezdve, hogy az étteremben leülnek, Levente le sem tudja róla venni a szemét. Azzal kezdi, hogy nem haragszik a tegnap estéért, aztán mindenféle őrültséget zagyvál össze valami ikertestvérről, akinek valami hülye követ dobott az ablakába, és majdnem betörte a fejét, ráadásul megrongálta a kocsiját. Ezek után a barátnője is faképnél hagyta, amikor reggel elment tőle, és meglátta, mit írtak a frissen festett házára. Mi van? – kérdi Zsuzsa kábultan, és valami nagyon kellemetlen érzés kezdi hatalmába keríteni. Erre a férfi még rátesz egy lapáttal, és elmondja, hogy a bátyja (2 perccel idősebb) reggel rendőri segítséget kért, mert nem tudott kimenni otthonról a házát körülvevő tömegtől, ugyanis legalább száz nő állt a háza előtt, és mind a barátnője akart lenni. Zsuzsa kezdi felfogni, mi történt. El akar süllyedni. Reméli, ettől rosszabb már nem lehet. Téved. Megjelenik asztaluknál, és leül hozzájuk Ági, és a bekötött fejű Sebestyén, Levente bátyja. Zsuzsa összeomlik, és mindent bevall. Ági oldja a kínos helyzetet. – Tudtam! Tegnap ott a lámpaoszlopnál biztos voltam benne, hogy csakis te lehetsz!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr691828538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maggoth 2010.03.14. 18:23:05

Sajnos nagyon hamar kitaláltam a csattanót, miután más lehetőség szóba sem jöhetett volna, de amúgy nem volt rossz.

simonita 2010.04.07. 13:25:33

Kösz. Azóta eszembe jutott számtalan szebbnél-szebb gondolat, de már késő:)
süti beállítások módosítása