HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 20:05 magyardekameron

Amarilla: Lakktáska

Címkék: amarilla

Piros, lakk tűsarkú cipőben, fekete harisnyás láb tipeg az aszfalton. A piros tűsarkas láb ki-kibicsaklik, fokozatosan tágul a kép; a lábhoz tartozik egy piros,spagettipántos koktélruhás nő, kinek válláról tüll kendő lóg, ami a földet súrolja. Bal karján piros lakktáska fityeg, jobbjában pezsgős üveg, melyből időnként kortyol. Erős sminkje a sírástól szétmázolódott, időnként vinnyogó röhögéseket hallat. Kamera felülről mutatja a városi hajnali órákban, a dudáló, villogtató autók közt, a felezősávon tipegő, zilált nőt, amint leint egy taxit.

Snitt.

Ugyanez a nő, otthonában a zuhanyzóban tusol. Csengetnek hosszan, sürgetően. Elzárja a vizet, kinyitja a zuhanyzófülke ajtaját, víztől csöpögő hajjal kihajol és fülel. Csengő ismét felberreg. Nő elmosolyodik, gyorsan a vizes testére teker egy fürdőlepedőt, és kifut az előszobába ahol meg-megcsúszik a vizes talpával a kövön. Kinyitja az ajtót, ott egy öltönyös,nyakkendős férfi áll komoly ábrázattal.

- Hello Nagyfőnök! Korán jöttél.- mosolyog kacéran a nő a látogatójára.

- Beszélnünk kell! Fontos.- mondja a férfi komolyságot erőltetve magára, de a szeme egyre a nő testét fürkészi. Kamera is az ő szemszögéből, lábfejtől- fejig végig pásztázza, a törölközőben, hátrasimított, víztől csöpögő hajú kacéran mosolygó nőt.

- De sürgős valakinek! Úgy volt, hogy csak az üzleti vacsora előtt jössz értem. Még nincs is felöltözve a kis asszisztensnőd!- azzal leereszti magáról a törölközőt, és behúzza a kissé hezitáló férfit a lakásba, majd becsukja utána az ajtót.

Heves csókváltások közepette haladnak a hálószoba felé, a nő hámozza le a férfiról a zakót, nyakkendőt,stb…Férfi egyre inkább feladja a fontos mondanivaló ideáját, és belefeledkezik a nőbe, vad hancúrozást folytatnak a futon ágyon.

Snitt.

Hanyatt fekszenek az ágyon, a plafont bámulják. Kamera ezt felülről veszi.Kintről behallatszik az utcai forgalom zaja.

- Megmondtad neki, ugye?- kérdi a nő.

- Olyan fontos ez?- mordul rá a férfi.

- Nekem sokat jelentene…- suttogja maga elé a nő.- Azt hittem, ez az a fontos mondanivalód, amit említettél…

Felkönyököl, a férfi felé fordulva az ujjaival cirógatja a mellkasát.

- Úgy ülnél fel velem a repülőgépre, hogy el sem búcsúzol a feleségedtől? Ez nem vall úriemberre.

A férfi kissé rángatózó arcizmokkal mered a plafonra.

- A mai, az utolsó ügyfél akit megkopasztunk,és irány Mexikó! Istenem, én olyan boldog vagyok!- folytatja a nő.

A férfi hirtelen felül, háttal a nőnek és rágyújt idegesen. Fojtott, ideges hangon darálja:

- Irén terhes. Este jelentette be. Ezt akartam megbeszélni veled.

Nő is felül, hátat fordít ő is neki. Közeli kép a szemeiről, melyek könnyesen csillognak.

- Ez aztán a jó hír…

- Sajnálom.

- Vele maradsz, mi?- próbálja érzelemmentesen kinyögni a szavakat.

- Megváltozott a szitu, értsd meg Cicám.Vele utazok. Ebben a helyzetben nem tehetek mást… De a suskát, természetesen felezzük. Te viszont, másik járatra vegyél jegyet!

- Hát, persze…Megyek öltözni.

Magára tekeri a lepedőt az ágyról és megy a fürdőszoba felé, útközben a fotelban lévő retiküljében keresgélni kezd. Kamera mutatja, hogy a mobiljába pötyög számokat. Élesen felcseng a vezetékes telefon. A nő kikap egy dezodort a táskájából, kiszalad felvenni a telefont az előszobába. Élénken tárgyal, a potenciális esti ügyféllel. Szavaiból kivehető, hogy az esti időpontot átteszik másnapra. Férfi addigra, félig felöltözve már ott áll mellette. Nő leteszi a készüléket.

- Ugrott a ma esti buli, közbejött valami neki. Holnap este 8-kor ugyanott.

- A szentségit! Miért nem erőltetted a ma estét nála?

- Állítsd le magad! Ha egyszer nem megy, hiába okoskodsz. Le akarsz bukni? Tetesd át a repülőjegyet a holnaputáni járatra. Most pedig tűnj el! Elég volt belőled mára!

- Ne haragudj, én nem így akartam. Ezt még végig csináljuk, aztán te is új életet kezdhetsz.

- Ezt most fejezd be! És menj!

- Rendben.Cica, ne légy mérges! Akkor holnap este jövök érted.

Snitt.

Elegáns étterem. Egyik asztalnál a nő piros koktélruhájában, öltönyös idősebb úrral tárgyal, vacsora mellett. Mosolyogva diskurálnak, majd az úr feltünés nélkül egy vaskosabb borítékot csúsztat a nőnek, aki a piros lakktáskájába teszi azt. A vacsora végeztével felállnak, kezet fognak és a nő biztosítja az urat, hogy a nagyszabású konzorcium egyik pályázati győztesét üdvözölhetik személyében. Az idős úr távoztával a nő kérésére a pincérek letakarítják az asztalt, új evőeszközök érkeznek. Kisvártatva jól öltözött fiatal férfi érkezik, kézcsók és széles mosoly kíséretében. Helyet foglalnak, s szinte az előbbi jelenet ismétlődik, csak a nő alig eszik,inkább imitálja az evést. A pénzzel bélelt boríték itt is elindul vándorútjára a lakktáskába. Felállás, kézfogás, kézcsók. Gratuláció a pályázat leendő győztesének. az elégedett kuncsaft távoztával, a nő rendel egy üveg pezsgőt. Tölt a pincér a karcsú pohárba. Hab majdnem kifut, buborékok táncot járnak a pohárban. Nő piros körmével, szórakozottan körbe rajzolja a pohár talpát, oda-vissza. Tűzvörös szájához emeli a poharat, keveset kortyol, elmosolyodik. Képeslapot vesz elő, firkál rá pár sort. Fizet,majd a pezsgősüveggel a kezében távozik. Útba eső első postaládába bedobja a lapot, csókot küld utána, és nyávog egyet.

Piros, lakk tűsarkú cipőben fekete harisnyás láb tipeg az aszfalton. A piros tűsarkas láb ki-kibicsaklik, fokozatosan tágul a kép; a lábhoz tartozik egy piros,spagettipántos koktélruhás nő, kinek válláról tüll kendő lóg, a földet súrolja. Bal karján piros lakktáska fityeg, jobbjában pezsgős üveg, melyből időnként kortyol. Erős sminkje a sírástól szétmázolódott, időnként vinnyogó röhögéseket hallat. A dudáló, villogtató autók közt, a felező sávon tipeg a zilált nő, gyorsan leint egy taxit. Bevágódik a hátsó ülésre, és a reptérre viteti magát. Kamera felülnézetben mutatja az ébredező várost, az élénkülő forgalmat, amiben a taxi elvész

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr471845193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása