HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:06 magyardekameron

Bósa Diána: Csillagközi szerelem

Címkék: bósa diána

Teljes a káosz a forgatáson. Épp most forgatják az új magyar űr-szappanoperát, a Csillagközi szerelmet, de az egész stáb egy hetes lemaradásban van. A papírmasé és karton űrhajó-díszleteknek körülbelül fele van csak készen és a jelmezek készítésére már se idő, se pénz nem jutott; így a közeli jelmezkölcsönzőből szerzik be a szükséges kellékeket. (Ezért alakítják majd a Replikátorok büszke népét óriás katicabogarak.)

Épp a bevezető részt forgatják, amikor dühödt fúriaként beviharzik a jelenet kellős közepére a főszereplőnő, Leia hercegnő-frizurában. Neki nem most kellene jönnie, de látszik rajta, hogy a fennálló tény nem igen izgatja, mert egyből ráront a kemping székén békésen üldögélő rendezőre, hogy kérdőre vonhassa bizonyos sérelmekért.

A művésznő, becses nevén Szatócs Evelin a színpadon tüneményes díva, ám a mindennapi életben egy valódi, tűzokádó sárkány. Most is rátört egy újabb hiszti-roham; orrcimpái csak úgy reszketnek a dühtől. Történt ugyanis, hogy a casting-nál nem kérdezték meg őt, kis hazánk legfényesebb csillagát, hogy kivel is óhajtana együtt játszani. Ez szerinte óriási igazságtalanság, nem beszélve arról, hogy filmbéli partnere, akinek a jóképű földönkívülit kellene majd alakítania, még nincs is itt. Ráadásul még azt sem lehet tudni, ki fogja majd játszani.

- Lehet akár maga Brad Pitt is, amíg velem nem egyeztet, addig nem játszom együtt senkivel! – kiabálja a szép színésznő.

A rendező először teljesen elsápad, majd kétségbe esik. Hirtelen azt se tudja, hogyan nyugtassa le Evelint. Végül sikerül annyira összeszedni magát, diplomatikusan kimagyarázza a helyzetet valamilyen ürüggyel. Ugyanis titokban kell tartania, hogy valójában még nincs meg a férfi főszereplő, mivel az eddigi jelöltek mind lemondták az alacsony gázsi miatt. Ezért a rendező, a producerekkel karöltve kitalált egy fedő sztorit, nehogy az egyetlen, még meglévő aranytojást tojó tyúk is faképnél hagyja a forgatást. Mert akkor végképp csődbe mennek.

A rendező tehát azt hazudja, hogy egy nem akármilyen híresség lesz majd a partnere, aki azért ragaszkodik kilétének eltitkolásához, hogy nyugodt körülmények között tudjon majd dolgozni. Nem sokára itt lesz, csak lekéste a gépét. Épp befejezett egy másik filmet. Hiába ilyenek ezek a mai sztárok!

Úgy tűnik, sikerül a nőt megnyugtatnia, aki bár továbbra is játssza a sértődöttet, elégedettsége jeleként a retiküljébe nyúl, hogy a gyúlékony díszletek közt rágyújtson. A rendezőnek esze ágában sincs szólni érte, hiszen tudja, a csatát megnyerte. Minek izgassa fel a nőt ilyen csipp-csupp dologgal, hogy itt tilos a dohányzás.

Miközben Evelin a szájába veszi a mentolos cigarettát, ’visszaváltozik’ kedves és szép színésznővé. Búcsúzóul annyit mond a rendezőnek, hogy ha a partnere megérkezik, mindenképp küldjék majd fel a hozzá, a hotelszobájába szövegpróba miatt. A rendező szinte hajbókolva gyújtja meg a nő cigarettáját.

 

*

 

Este Evelin tükör előtt fésülgeti a haját. A hotel legkényelmesebb szobáját kapta a legfelső szinten, ahonnan fantasztikus a kilátás. Éppen rálátni a szemközti utcán lévő filmstúdió épületére, ahol még mindig folyik a munka. A nő unottan kapja el a tekintetét, majd hirtelen eszébe jut, miket mondott ma neki a rendező.

,,Vajon ki lehet a partnerem? Vajon miért kell titokban tartani a kilétét?” – tűnődik, s közben egyre izgatottabb lesz. Lelki szemei előtt, egy híres, rendkívül sármos, külföldi színész képe dereng fel. ,,Biztos azért, nehogy lerohanják a rajongói.” – csettint egyet elégedetten a nyelvével.

A színésznő ábrándozva megy be a fürdőszobába szatén köntöséért. Mikor kilép onnan, a meglepetéstől szinte a földbe gyökerezik a lába. Egy férfit pillant meg a szoba közepén, aki kicsit elveszetten álldogál szürke, öltönyszerű öltözékében.

- Nem is hallottam, hogy bejött. Kicsoda maga? – kérdezi kissé riadtan, ám az nem válaszol, csak zavartan pislog rá. Megjelenése ennek ellenére rendkívül vonzó. Evelin majd felfalja a szemével; tetszik neki a látvány.

- Ugye a szövegpróba miatt jött? – A férfi halkan válaszol különös, búgó hangon, de a nő nem érti, mit mond. ,,Valószínűleg meg van illetődve, hogy ilyen híres és tehetséges kollégával hozta össze a sors.” – filózik magában Evelin - ,,Ezért hebeg-habog összevissza.”A gondolat hízelgő számára és nagy elégedettséggel tölti el.

A férfi eközben megint mond valamit, és a nő rájön, hogy nem érti a nyelvet. Mégsem hagyja annyiban a dolgot.

- Ah, szóval nem tud magyarul. – nevet fel - Mindjárt gondoltam!

Azzal leülteti vendégét, és egy üveg bor mellett elkezd neki mindenféléről csacsogni. Az idegen, pedig figyelmesen hallgatja, bár láthatóan egy szót sem ért az egészből. Aztán egyik dolog követi a másikat. A szövegösszemondásnál a helyzet még egészen feszélyezettnek mondható, de aztán mintha már forgatáson lennének, ahol élesben megy a szerelmi jelenet.

Boldog pásztorórákat töltenek együtt.

- Már emlékszem, ön játszott a Mátrixban, igaz? Hát innen volt nekem olyan ismerős. – dereng fel Evelinnek két ölelés között. A fiatalember pedig, mintha továbbra is a szerepet gyakorolná; helyeslően búg, mint egy jóravaló, idegen entitás.

 

*

 

Reggel, mikor Evelin felébred, a férfi már rég nincs mellette. ,,Majd a forgatáson úgyis találkozunk.” – vonja meg a vállát a nő és csapzott hajjal, de kipirulva betámolyog a forgatásra. Ott már javában folyik a munka; a stáb csak úgy sürög-forog. Evelin körülnéz, hátha megpillantja éjszakai látogatóját, de sehol sem látja. A nő ezért úgy dönt, megkeresi s rendezőt, hogy meghálálhassa neki a remek partnerválasztást.

A büfé asztaloknál lel rá, amint épp beszélget néhány statisztával és egy idősebb férfival, kivel Evelin még sosem találkozott. Mikor a nő odaér, a rendező bemutatja az idegent: ő lesz majd Evelin partnere a sorozatban. A nő döbbenten méri végig a férfit, majd fanyalogva közli, hogy számára az előző jelölt sokkal elfogadhatóbb volt. Nem hajlandó a cserére; csakis vele hajlandó forgatni.

Nem értik miről beszél. Hiszen nem is volt előző jelölt, mormogják. De Evelin erősködik, de igenis, hogy volt, ugyanis tegnap este megtartották az első szövegpróbát. Mivel a többiek továbbra is értetlenkednek, a színésznő nagy dérrel-dúrral hagyja el a forgatás helyszínét.

Feldúltan megy vissza a szobájába. Hogy elterelje a gondolatait, mérgében bekapcsolja tévét, ahol épp a híreket mondják: különös meteorzápor volt az éjszaka hazánk felett. S egyesek meg mernek rá esküdni, hogy ufót is láttak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr461844759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása