HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 15:02 magyardekameron

Deák Csillag: Szépséghiba

Címkék: deák csillag

Első jelenet: Éva fitnesz stúdióban edz.

 

ÉVA(28) reklámcég ambiciózus munkatársa sikertelen partnerkapcsolatai és szakmai előmenetele akadályát előnytelen kinézetének tulajdonítja. Utóbbi kapcsolata LEO(35) jó megjelenésű, nős ingatlanügynök.

 

Éva cikket talál az újságban a fiatal német designerről, aki egy budapesti szállóban bútorkollekcióját mutatja be.. REGINA(36), régiségüzlet tulajdonos, elkíséri Évát a bemutatóra. Éva büszkén mutatja cége új prospektusát, amelyben retusált fényképe szerepel. Regina kineveti Éva szépség mániáját.

 

A szállóban RÓBERT(34), müncheni bútorcég vezető designere, nagy hatással van Évára, aki várja, hogy az előadást követő fogadáson személyesen is megismerhesse. A szálló recepciójánál Leo tűnik fel. Éva azt hiszi, őt keresi, Leo azonban SZONJÁval(25) randevúzik, éppen szobát rendel. Éva elrohan a szállóból.

 

Éva e-mailen kapcsolatba lép Róberttel lakberendezés ürügyén.

 

Róbert, magyar származású forma tervező, meg nem valósult művésznek érzi magát, munkájával és házasságával elégedetlen. Az uralkodó szépségideálokkal szemben cinikus felfogású. Éva lakberendezési elképzeléseit eredetinek találja. E-mailezés indul be közöttük, ami túlmutat a lakberendezés témáin, telefonon is felveszik a kapcsolatot. Budapesten élő barátjától megszerzi Éva érettségi fotóját. A tíz éves fakó, fekete-fehér felvételen egy kifejező szemű, érdekes arcot lát. Tervezi a találkozást Évával.

 

Éva a munkahelyén fontos megbízó részére készít reklám anyagot. Főnöke elégedett munkájával, a bemutatóra mégis Éva tehetségtelen, de csinos kolleganőjét, Szonját jelöli ki. Éva kiborul és komolyan foglalkozik a szépségoperáció gondolatával. Regina megszervez egy találkozót MÁRKkal (43), a híres plasztikai sebésszel, aki egyik legjobb vásárlója. Regina szemet vetett a nőtlen orvosra. Restaurált, görög ifjút ábrázoló szobrot kell elvinnie rendelőjébe. Márk, a görög szépségideál megszállottja, bírálja a restaurálás minőségét. Éva arcáról számítógépes terveket készít. Az operációt Éva a Róberttel való találkozó előtt szeretné megejteni. Éva boldogan hagyja el a rendelőt a restaurált szobor miatt bosszús Reginával. Az ülésre tett szobor fékezéskor előre esik és eltörik.

 

Róbert elköltözik feleségétől és úgy dönt, a következő hétvégén Budapestre jön. Az operációra nem jut idő. Éva úgy érzi, ilyen kinézettel nincs esélye a jóképű Róbertnél.

 

Éva az állomáson várja Róbertet és Éva barátnőjeként, Reginaként mutatkozik be. Vendéglőben várnak „Évá”-ra. Egy portréfestő lerajzolja mindkettőjüket. Róbertnek nem tetszik Éva idealizált képe, belejavít. A bárnál Leo ül, Éva asztalához tolakszik, molesztálja Évát. Róbert és Leo összeverekednek. Róbert megsérül, dulakodáskor vörösbor ömlik a portréra.

Éva a lakására viszi Róbertet, hogy sebét fertőtlenítse. Azt mondja, barátnője nála hagyta a kulcsot. Telefonbeszélgetést imitálva közli, „Éva” csak másnap érkezik vissza vidéki tárgyalásáról. Flörtöl Róberttel, végül az ágyban kötnek ki.

 

Reggel Róbert elmondja, hogy nős, Éva kirohan a lakásból, az útkereszteződésnél kocsijával balesetet okoz. Róbert hallva a szirénázást, a baleset színhelyére rohan, a mentőautóval bemegy a kórházba. Éva személyi igazolványából tudja meg Éva identitását.

 

Regina tudomást szerez a balesetről, értesíti Márkot, aki baleseti sebész is.

 

Éva a kórházi ágyon, arca kötés alatt. Róbert bocsánatot kér, Éva kalandornak tartja őt. Márk javasolja, hogy Éva arcát a számítógépes tervek szerint műtsék meg. Leo is feltűnik a kórházban, Márk azt hiszi, ő a designer, akiről Regina mesélt neki, megmutatja Éva arcáról készített terveket. Leo el van ragadtatva. Róbert a kórházban visszaadja Leonak a vendéglőben kapott ütést. Unalmasnak tartja Márk terveit, az eredeti arc mellett kardoskodik, beviszi a kórházba az általa kijavított portrét, amitől Márk feldühödik.

 

Leo Éva ágyánál ül, amikor Róbert búcsúként otthagyja Éva érettségi képét. Éva szemén kötés van, azt hiszi egy modern rajz Róberttől. Leo bedobja a papírkosárba a régi fényképet. Regina is hoz Évának egy fényképet, ő ezt az Évát szeretné viszontlátni.

 

Róbert telefonon próbálja meggyőzni Évát, maradjon a régi, kifejező arc mellett. Éva ellenkezik.

 

Éva láza felszökik. Álmában újraéli gyerekkorát. Apja nővérét részesítette előnyben, aki szebb volt nála. Lerajzolta nővérét és büszkén mutatta a képet apjának, aki ingerülten rászólt, rossz rajz, a nővére sokkal szebb. Éva sírva ébred a rossz álomból.

 

Leveszik a kötést Éva szeméről, döntenie kell az arcoperációról. Keresi a Róbert által otthagyott képet, amit Leo a kukába dobott. Kérésére kiakasztják a kórteremben Márk terveit. Felragasztja a falra a Róbert által javított vörösboros, foltos portrét, a Regina által hozott fényképet is. Összetépi Márk terveit.

 

Róbert irodájában keresi a számítógépen Éva érettségi képét. Kollegája letörölte. Az Évával folytatott levelezést olvasgatja, majd rajzolni kezd.

 

Regina az újból restaurált szobrot viszi Márkhoz, aki nagyon elégedett a munkával. Ennek örömére Márk meghívja Reginát vacsorázni.

 

Éva újból dolgozik a cégnél. Arcán nem láthatóak a sebesülés nyomai. A cég prospektusába a restaurált fotó helyett élethű képet ragaszt. Főnöke közli, új megbízás van kilátásban, Éva várja meg az állomáson a vezető designert. Felismerve Róbert cégének logoját Éva ezt áthárítja Szonjára.

 

Róbert nagy rajzmappával száll le a vonatról. Szonja várja, flörtöl Róberttel. A cégnél Róbert örömmel nyugtázza Éva régi arcát, meghívja a másnapi bútor prezentációra.

 

Regina elpanaszolja Évának, hogy reményei ellenére a vacsoránál nem került sor közeledésre közte és Márk között.

 

Éva Reginával érkezik a szállóba. A bemutató után Éva megpillantja a recepciónál Róbert feleségét, BARBARÁt(34), aki Róbert nyakába veti magát. Éva szó nélkül távozik. Róbert kétségbeesve keresi meg Reginát és elküldi vele rajzmappáját Éva lakásához.

 

Éva magába roskadva ül a sötét szobában, nem nyit ajtót, de Regina nem hagyja magát. Az átadott mappából Éváról rajzolt portrék kerülnek elő. Ajtót nyit Róbertnek. A lakásban a portrék művészien elrendezve. Szerelmi jelenet után Róbert elmeséli, azért hagyta abba a művészi rajzot, mert gyerekként, anyja távollétében, olyan jól felismerhető portrét rajzolt apja barátnőjéről, hogy amikor anyja megtalálta a képet, az szülei válásához vezetett. Otthagyja a forma tervezést, önálló művészként szeretne dolgozni Budapesten, Évával.

 

A lakásavatóra meghívják valamennyi szereplőt. Elhatározzák, hogy Reginát és Márkot összehozzák, akik a vendégszobában együtt töltik az éjszakát. Reggelinél Regina elmondja, Márk bevallotta neki, homoszexuális.

 

Márk felkeresi Reginát a régiségüzletben, aki női görög szobrot ajándékoz neki azzal a jelszóval, hogy azt nem kell restaurálni. Barátként válnak el.

 

Zárójelenet: Regina életében először fitnesz stúdióba megy.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr511844143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása