HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:29 magyardekameron

Dombovári Csongor: A téka

Címkék: dombovári csongor

A szereplők mind nyugdíjas lakói egy négyemeletes bérháznak.

 

REZSŐ: az örök fiatal. Képtelen elfogadni, hogy megöregedett, még érzi, hogy fiatal nőket és bulikat tartogat számára az élet. Tengerkék szem, unott tekintet, tornacipő. Néha leszólít gimnazista lányokat. Nem veti meg az italt.

 

TERIKE: REZSŐ felesége. Foghíjas göndör barna haj, zöld szem. Kora ellenére nem vesztette el teljesen a valaha volt vonzó alakját. Romantikára, kalandra és szerelemre vágyik. A Száz év magányt olvassa.

 

BÉLA: az anyámasszony-katonája. Mosogat, takarít, bevásárol. Félénk, visszahúzódó, gyámoltalan és kistermetű. Zsebórát és ránézésre 19. századi ruhákat hord. Hadar. Mindenre engedélyt kér a feleségétől.

 

MARGÓ: BÉLA felesége. Nagydarab, fekete hajú és sötét szemű. Sört iszik, meccseket és híradót néz. Erős akaratú, férfias típus. Igazi nő akar lenni.

 

KÁLMÁN: nyugdíjas gépészmérnök. Pontos, precíz, számító és a részletekre nagy hangsúlyt fektet. Kétszeres egyetemi sakkbajnok. Nagyobb a szókincse, mint a többieknek. Gimnazista lányokat korrepetál geometriából. Feleségével idén ünneplik a 30. házassági évfordulójukat.

 

ERZSÉBET: KÁLMÁN felesége. Szintén mérnök végzettségű. Szereti a rejtvényeket és a kvízműsorokat. Szereti a naptárba két hétre előre beírni a teendőket és pirossal bekereteznii a TV-műsort.

 

OTTÓ: az idióta. Egyedül él és guppikat tart. Kicsit pösze. Utálja a gyerekeket. Kárörvendő. Szakállas, szőrös, hamisított, lila Adidas póló, katonai rövidnadrág, barna bőrszandál, fehér zoknival (keresztbetett teniszütős). Sunyi.

 

CECÍLIA: a tipikus nagymama. Sárga kardigán, ősz, kontyolt haj, szemüveg. Egyedül él, jól főz és imádja az unokáit. Több társaságra vágyik.

 

LACI BÁCSI: az ártatlan, ősz hajú, galamb-tekintetű kedves öregúr. Szeret kártyázni, nagyot hall és csoszog. Látszólag. Valójában betéve tudja Vágási Feri minden szövegét és tini lányokat stírol.

 

 

A klub

 

A tágas nappaliban nyugdíjasok ülnek, süteményt ropogtatnak, és ásványvizet szürcsölnek. Halk duruzsolás. KÁLMÁN lép az egybegyűltek elé. Zsebéből kettéhajtott lapot vesz elő és megköszörüli a torkát. Épp szólna, mikor sötétségbe borul a szoba. Szabad a csók – kurjantja két hang egyszerre majd vihogás hallatszik. A szoba újra fényben úszik. Az ajtó melletti villanykapcsolónál álldogál vigyorogva REZSŐ és OTTÓ. Senki sem nevet, lenéző tekintetek merednek rájuk. Ők még röhög egy utolsót, szerintük ez jó poén volt, majd leülnek. TERIKE továbbra is szúrósan néz REZSŐRE. KÁLMÁN végre elkezdi a beszédét, ami a nyári teendőkre vonatkozik. Mivel két éve ő és ERZSIKE, tavaly meg CECÍLIA és az unokái takarították ki a bérház nyugdíjasainak közös pincéjét, ezért most REZSŐ és TERIKE a soros. REZSŐ felhúzott szemöldökkel, flegmán mondja félhangosan maga elé, hogy ő ugyan biztos, hogy nem fog takarítani.

 

Később REZSŐ és BÉLA OTTÓNÁL iszik. A tévében reklám megy:

 

Hiányzik a fiatalsága? Kalandokra vágyik? Úgy érzi

még tartogat magának valamit az élet? A Halálon Innen
utazási iroda az időskori párkeresés specialistája.

Töltsön egy felejthetetlen nyarat Marienbadban, a

hajnalig tartó partik, az erotika és a flörtök városában.

Exkluzív ajánlatok már 499.99 €-tól. Jelentkezzen
még ma, ha már unja a süti sütést és a cekkert!

 

Kerek szemekkel néznek össze. Pontosan erre vágynak.

Eközben MARGÓ, TERIKE és CECÍLIA is látja ugyanezt a reklámot. Ők is összenéznek.

 

A takarítás

 

REZSŐ és OTTÓ a földszinti pincehelyiségben söröznek, BÉLA nem mer. Takarítás helyett kártyázást, ivást és ötletelést szerveztek. Arról, hogy szerezhetnének 500 €-t fejenként. A lomok közt asztalt keresnek, hogy tudjanak min játszani. Találnak egy hatalma, régi faládát. Mikor megunták a játékot és semmi használható ötletük nincs pénzszerzésre, gondolják megnézik mi van a ládában, bár BÉLA ellenzi. Borzasztó NDK-s szexkazettákat találnak töménytelen mennyiségben és egy „Szomszédok Limited Edition – Best of Vágási Feri (Digitálisan Felújított)” feliratú diszket.

 

Az öregfiúk

 

REZSŐ és OTTÓ titkos retro-szextékát nyit BÉLA garázsában a talált kazettákból. BÉLA fél, de tehetetlen. A többieknek azt mondják, azért kártyáznak itt, mert hűvös van. Csak annak húzzák fel a garázs ajtaját, aki tudja a jelszó- kopogást, ami a városban szétszórt szórólapokon van. Kuncsaftjaik a legkülönfélébb emberek: tizenévesek, más nyugdíjasok, a hentes Sanyi, a kocsmáros, a buszvezető és az adóellenőr.

 

Az öreglányok

 

TERIKE, MARGÓ és CECÍLIA takarítónőnek szegődik egyedül élő nyugdíjas férfiakhoz. Céljuk ugyanaz, mint az öregfiúknak: elegendő pénzt félretenni, hogy elutazzanak. A lányok nem nagyon foglalkoznak a fiúk furcsa dolgaival, örülnek, hogy legalább nyugi van.

 

Az egyik férfi folyamatosan fényképeket készít és még az otthonkát is sikerül lebeszélnie TERIKÉRŐL, annyit sündörög körülötte.

 

Eközben KÁLMÁN és ERZSIKE gyanút fognak és nagy erőkkel nyomozni kezdenek mindkét szálon.

 

Az utazás

 

Egy idő múlva összegyűlik a pénze mindkét társaságnak, ezért külön-külön bulit rendeznek. TERIKE és MARGÓ CECILNÉL, OTTÓ, BÉLA és REZSŐ pedig a tékában ünnepel.

 

Az öreglányokhoz bekopog egy egyetemista csaj, mert túl hangosak és nem tud tőlük tanulni. Mikor TERIKE ajtót nyit, a lány meghatódik és elmondja, hogy ennyire gyönyörű nyugdíjas nőt még soha életében nem látott, és azt kívánja, hogy ő is ilyen szép maradjon. TERIKE zavartan zárja be az ajtót.

 

REZSŐÉK garázsbulija odavonz két lakótelepi suhancot. Miután betépnek, az egyik fiú elmondja REZSŐNEK, hogy ő is olyan akar lenni, ha megöregszik, mint az az idős házaspár, amit ma látott kézen fogva sétálni. REZSŐ összezavarodik.

 

Laci bácsi

 

Az ágyon elalélt tinilány fekszik. Laci bácsi begombolja az ingjét, majd az asztalról a zsebébe rak egy köteg pénzt. Karácsonykor beszálltam az internetbe, úgyhogy legközelebb ímélben írd meg, mikor jó cica, a címem csodakezu aláhúzás lacibacsi51 kukac maffia pont hu - mondja.

 

Megoldás

 

A klubban kiderülnek a történetek, a láda Laci bácsié volt. Végülcsak KÁLMÁN és ERZSI utaznak el. BÉLA és MARGÓ végleg visszatalál saját neméhez. OTTÓ, CECIL és az unokák egyre több időt töltenek együtt. REZSŐ és TERIKE újra boldog. Épp a mozi felé sétálnak, kézen fogva.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr321844841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása