HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 19:57 magyardekameron

Domonkos József: A szépség

Címkék: domonkos józsef

/humoros filmnovella/

Hetedik gyereknek született. Az apja örült neki, mert fiú lett. Az anyja inkább lányt akart. A hét gyerek, ahogyan mondani szokták, akkorák voltak mint az orgonasípok. A család családi pótlékból és a különböző segélyekből élt. A telepen ez volt a természetes. Igényszintjük a minimális alatt volt. Beleillettek a többségbe, nem is akartak mások lenni. Ha megpróbálták szépíteni a házukat, kigúnyolták őket. Illő volt cigarettázni, és a segély napján meghívni a szomszédot dínomdánomra. A gyerek keresztelője az egész telepnek nagy ünnep volt. Jöttek a rokonok. A pörköltből meg a műanyagpalackos borból jutott mindenkinek. Vincének keresztelték. Teknős Vince együtt nőtt a telep gyerekeivel. A fiúcska hamar a mezítlábasok élére állt. Együtt jártak gyümölcsöt, zöldséget lopni. Vince már megszokta a napi egy-két pofont. Az iskolában folytatódtak Vince csínytevései. A gyerek ellenőrzője hamar megtelt az intőkkel.

Történt egyszer, hogy az iskolában elkezdett tanítani, egy frissen végzett, rendkívül csínos tanítónő, Ágika. Vince még életében nem látott ilyen szépséget. Gyakran a közelében settenkedett, és szinte itta a tanítónő illatát. Az első napokban el is feledkezett rosszalkodni. Tele volt csodálattal. Egy nap a ház körüli állatokról volt szó a lakóhelyismeret órán, Vince jelentkezett. Egy kiselőadást tartott a sündisznóról, a mókusokról, a telep kutyáinak és macskáinak életéről.

A tanítónő odament hozzá, és megsimogatta a gyerek fejét. Még azt is mondta, hogy aki ilyen jó megfigyelő, annak újságírónak kellene tanulni. Vincét még soha nem simogatta meg senki, soha nem kapott dicséretet. Könny szökött a szemébe az örömtől. Azon a napon, életében először, boldog volt, nagyon boldog. Ágika később is megdicsérte a fiút. Általában olyan feladatokat adott neki, melyeket meg tudott oldani. Okosan rávezette, hogy gondozza magát, így például megjegyezte, hogy gyakrabban mosakodjon, mert ez a szép bőr és haj megérdemli. Gyakran emlegette a fiú tehetségét az újságíráshoz. Vincének fogalma sem volt arról mi az az újságírás, de a telepen azzal hencegett, hogy ő újságíró lesz. Ez kellett a haverjainak: csúfolták, nevették. Vincét nem érdekelték a heccelődések, egyre többet tanult, a tanítónő pedig elhalmozta dicséretekkel.

Egyik nap egy idős, nyugdíjas tanítónő jelent meg Ágika helyett az osztályban. Bejelentette, hogy Ágika elment egy másik iskolába tanítani. Aznap a nyugdíjas tanítónő majdnem megőrült, annyira rosszak voltak a gyerekek. Különösen Vince fordult ki magából. Amikor Vince megkérdezte, hogy az a szép tanító néni melyik iskolába ment dolgozni, a tanítónő ráförmedt. Egy kicsit meg is húzta a pajeszát. Vince ekkor felugrott, összekapkodta a cuccait, majd kirohant az osztályból. Elfutott a közeli általános iskolába. Be-benyitogatott az osztálytermekbe. A szép tanító nénit kereste. Amikor a gyerekek meglátták, elkezdték kiabálni, hogy tolvaj, tolvaj. Közben kicsöngettek, s az egyik osztály tanulói üldözni kezdték. Néhányan utolérték, földre teperték. Az egyik gyerek beverte a fejét a járdaszegélybe. Vér, mentők. Vincét elfogták. Vallatták. Mit lopott az iskolában? Hiába bizonygatta, hogy nem lopni ment, hanem a szép tanító nénit kereste. Kihívták a rendőrséget is. Jegyzőkönyvet vettek fel. A szülők hamar megkapták a határozatot. Fiúkat verekedés miatt egy évre javítóintézetbe küldik. Vince a javítóintézetben sem felejtette a csínos tanítónőt. Elkezdte gyűjteni a szép nőket ábrázolóképeket. Még pszichológussal is kezeltették, mert azt hajtogatta, hogy ő újságíró lesz. A fotók között is a tanítónőt kereste. Jó magaviseletéért hamarabb hazaengedték. A fotókat vitte magával. Éppen az ágya melletti falra akart kiragasztani néhányat, amikor az anyja észrevette. Szó szót követett, végül az anyjának nem sikerült leszedetni az újságkivágásokat a falról. Sőt a fia meggyőzte, hogy adjon magára, szépítse magát. Hiszen szebb lehet bárkinél. Festesse be a haját, hordjon magas sarkú cipőt.

Vince anyja már délután áthívta a szomszédasszonyt, hogy csinálja meg a frizuráját. Este amikor megérkezett a családfő, meglehetősen kapatos állapotban, nekiesett a megszépült feleségének. Meggyanúsította, hogy szeretője van. A gyerek hiába szállt szembe apjával, óriási rajcsúr lett belőle. Az apa kizavarta a házból a családot, Vincét kékre-zöldre verte. A rendőrség is megjelent. Másnap Vincét elvették a szülőktől. Gyerekotthonba került. Nem is bánta, mert valakitől azt hallotta, hogy az újságírók sokat olvasnak. Ott pedig volt lehetősége az olvasásra. A közepes tanulmányi eredményeivel meg voltak elégedve az otthonban. Az anyja, amikor meglátogatta, ugyanolyan lompos volt, mint régen. Elmesélte, hogy a gyerekekkel elköltözött a szüleihez, mert nem tudta elviselni férje féltékenységét. Vince anyja azt hajtogatta a fiának, hogy az ember maradjon annak, akinek és ahova született. Vince vitatkozott vele, össze is vesztek. Vincét az otthonban tudósnak csúfolták. Ellopkodták a könyveit, letépték a falról a „ szép nők” képeit. Vincét engedéllyel ki-kiengedték a városba. Egyszer megpillantotta a tanárnőt, sokáig követte. A nő szebb volt, mint valaha. Amikor észrevette, hogy a fiú követi, szorosan magához ölelte a táskáját, majd bement az egyik gimnáziumba. Vince megjegyezte a gimnázium nevét, és nyolcadikban oda adta be a jelentkezését.

Vincét felvették a gimnáziumba. Nagy izgalommal készült az első napra. Kiderült a tanárnő a magyart fogja tanítani. Nem ismerte meg Vincét, de ugyanolyan kedves és aranyos volt, mint annak idején az általános iskolában. Vince jóformán csak magyart tanult.

A gimnázium harmadik osztályába járt, amikor az egyik kereskedelmi tv. csatorna meghirdette a Riporter kerestetik című tehetségkutató vetélkedőt. Teknős Vince jelentkezett. Óriási izgalmak árán eljutott a döntőig. A vetélkedőt az egész telep végigizgulta. A döntőben Vince ellenfele egy híres embert kért fel riportalanynak, Vince a szép tanárnőjével készített interjút. A nézők Vincére szavaztak. Az apja aznap jól berúgott, és azt ordibálta a telepen, hogy az ő fia a legokosabb és a legtehetségesebb a világon.

Anyját kiöltöztettte, beföstette a haját. Az apja ezen kiakadt. A gyereket intézetbe vitték.

A tanárnőt felfedezte egy gimnáziumban és oda ment tanulni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr991845161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása