HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 16:27 magyardekameron

Jassó Judit: Just married

Címkék: jassó judit

Budapest, 2009. február 14. - Imi (28) és Márti (25) elkezdik életüket első közös lakásukban. Imi autókereskedésben eladó, Márti egy multinál tb-ügyintéző. Álomesküvőre gyűjtenek, kedvenc filmjük a Bonnie és Clyde, meg a Dick és Jane trükkjei, és van bennük némi egészséges romlottság.

A Valentin-nap reggelén a férfi korán elmegy otthonról, míg a nő a szokásos teendőket végzi. Hazafelé tart a bevásárlásból, amikor egy limuzin áll meg mellette: Imi ül a volánnál. Lekocsiznak új főnöke, Vilmos víkendházába. Másnap délelőtt, indulás előtt a főnök felesége, Fanni jelenik meg a bejárónővel. Hűvös kezezés-bemutatkozás; és Fanni máris kiveti hálóját Imire.

Márti le akar szokni a dohányzásról. Tavasz végén az egyik kolléganője, Timi, akit eddig futólag ismert, egy céges partin érdekes lehetőséget kínál neki a plusz pénzkeresetre. „Garantáltan szexmentes” munkát, mellyel a kis szürke Márti végre az a nagyvilági nő lehet, aki mindig is akart. Nem tudja, hogy az első pár találkozás a csali: ekkor a „kuncsaftok”, Miklós és András csak úgy tesznek, mintha külföldiek lennének, akik a magyar főváros szépségeiért utaznak oly gyakran Budapestre. Három találkozás elég ahhoz, hogy ők is felmérjék Márti igényeit – és képességeit. A „kuncsaftok” onnantól kezdve többet akarnak pár órás iszogatásnál, és pusztán a beszélgetések, a közös mozik is felejtősek. Timi kezelésbe veszi Mártit, aki levágatja a haját, keserves módszerrel próbál leszokni a dohányzásról („menj már!”- kiabál egy alkalommal az egyik kuncsaftra, mert rátör a nikotinéhség, a fickó meg nem akar annyit fizetni, amennyiben megegyeztek, és a különben tündéri Márti ebben a stresszhelyzetben muszáj, hogy a szálloda erkélyére menjen ki rágyújtani). Imi számára feltűnően sokat jár kozmetikába; egyre többet költ ruhára, cipőre, táskára. Önmagának is kénytelen bevallani, hogy tetszik neki ez az új helyzet, a réginél százszor izgalmasabb új életforma. Persze otthon azt mondja, fizetésemelést kapott.

Közben Imi is úgy találja, hogy sokkal könnyebben kereshet pénzt, mint a megszokott munkájával. Fanni feldobja a labdát, és arra kéri: szervezzenek randikat a kereskedésben – egymás után az új autókban. Ezen Imi először röhög, de a felajánlott összeg meggyőzi. Most már csak Márti van hátra: hogyan adja be neki, hogy egy bizonyos estén nem ér haza, csak éjfél után?...A sors azonban a kezére játszik: éppen aznap este a nőnek is extra kuncsaftja jelentkezik be, akit nem akar visszautasítani. Márti, hogy legyőzze lelkiismeret-furdalását, két mozijegyet vesz estére. Még nem tudja, hogy Iminek érdekesebb programja van a filmnézésnél…Fura módon Imi is ehhez a trükkhöz folyamodik: még nem mernek egymás elé állni, és színt vallani: legalább egy jól funkcionáló hazugságot kitalálni, ki miért marad ki aznap este. Mindketten lazán állnak a dologhoz, legalábbis látszólag: először Imi veti be a „kollégám nagyon rossz passzban van, elvisszük sörözni a haverokkal” kezdetű mesét, de Márti is egy hasonlóval készül. A mozijegyek egy későbbi mosásnál kerülnek elő, mikor Márti megnézi a nadrágzsebeket. Akkor látja, hogy ugyanarra a filmre vettek egymásnak belépőt.

Eltelik pár hónap, és Mártit nyomasztani kezdi a megkeresett pénzösszeg. Főleg, mert nem költhet akármennyit. Ráadásul Imi is egyre többet van távol hétvégenként: kiállításokra, autós programokra jár (persze Fannival). Egy külön bankszámlát nyit a „mellékállásának”. Egy napon Timiék „főnöke”, Jack érkezik a városba (Ausztriában futtat lányokat). Mártit a lakásán keresi föl, „tesztelés” céljából: üresedés van a vállalkozásában, s most Olaszországban szeretne „terjeszkedni”. Márti zavarban van, mert délután a szomszéd gyerekekre vigyáz, akiknek az anyja, Ica ápolónő – műszakcsere miatt ment munkába. Márti, nincs mit tenni, átoson Jack-kel Icáékhoz, mert a saját otthonában túl rizikós lenne. Ám felöltözéskor kiesik a füléből az egyik fülbevaló, amit nem vesz észre. Mikor Ica hazaérkezik, megtalálja a franciaágy mellett, és zsebre teszi. A csöngetésre Jack nyit ajtót, mellette a láthatóan zavarban lévő Márti. Ica önkéntelenül is a fülét nézi, majd átnyújtja a hiányzó darabot: „ezt ott felejtetted”, és a gyerekeivel elviharzik.

Közjáték: pár nap múlva Márti véradásra megy, ahol Ica az asszisztens. Leül vele szemben, ám Ica meg sem böki az ujját, úgy mondja neki: „kurvák vérére nincsen szükség”.

Márti hol a jelentéktelenség érzése nyomasztja, hol a kitörni vágyás feszíti. Betegszabadságot vesz ki, a stresszre hivatkozva. Titokban találkozik Timivel, akit egy felettesükkel való viszonya miatt a külföldi anyacéghez küldenek dolgozni – Milánóba... Már Imi sem a régi: egymás mellett hallgatnak, vagy vitatkoznak. Imi fizetésemelést kapna, de visszautasítja. Persze nem meri megmondani a párjának: pusztán azért, mert a főnök pénzéből annak felesége is juttatott neki, nem keveset… Mindketten jókora összeget titkolnak a másik előtt.

Mindketten elvágyódnak, és ugyanarra gondolnak: befizetni egy last minute-útra, a jelszó: csak szolidan. A mese is ugyanaz, hogy „kölcsönkérnek a saját családjuktól”; persze „külön keresményüket” élik fel…

Az utolsó képben otthon csomagolnak, előre örülve az elutazásnak – és a lelkifurdalástól való megszabadulásnak. Leugranak vacsorázni a kedvenc kisvendéglőjükbe. „Mit szólnál, ha elvennélek?” – „Azt, hogy hozzád mennék” – „Kell majd egy kis pénz” – „Megkeressük valahogy” – és megcsörren Márti mobilja. A kijelzőn Timi neve. Koccintanak. A mobil csörög, aztán a hívás megszűnik.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr841844428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smidberski 2010.03.22. 15:31:59

Mi a véleményetek erről? :-)
süti beállítások módosítása