HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 17:06 magyardekameron

Kozma Kecskeméti György – Végh Balázs: Szerb Antal, a gólem

Címkék: kozma kecskeméti györgy végh balázs

I. Nyomozás a terror-sejt ügyében.

Bevezető pár mondatban: Egy izraeli nyomozó (Dávid) Pesten muszlimokat kutat egy merénylet miatt és megismerkedik az énekes Sémával és annak régi barátjával, Kozmosz karikaturistával, aki betért muszlimnak. Régi dokumentumokat találnak: apjáról, Dixiről és annak nagynénjéről, Szerb Antalnéről s más (messianista) merényletekről  a családban. A férfiak az előkerült naplóban a biszexualitásukkal küzdenek. Hőseinkben is feltámad a vágy, de kiderül a régi Naplóból, hogy mindhárman rokonok.

1. Rendőrség. Terror-elhárítók, villogó képernyők a háttérben.

Izraeli nyomozó érkezik, mondja az egyik civilbe öltözött rendőrnő a másiknak. Közben megérkezik a Séma nevű göndör feketehajú énekesnő. Szakértői véleményére van szükségük, pszichológusként dolgozik ennél a csoportnál, mint a tolmács elmondja az izraeli tisztnek, a kopasz, simléderes sapkát viselő David Gesemnek.

 

Egy muszlim terror-sejtről kaptak infókat, most (2004-ben), amikor épp Budapestre jön az izraeli elnök. És az egyik mecsetben ott imádkozik az ismert negyvenes művész, Geo Kozmosz.

 

Titokban betért volna muszlimnak?

Jó lenne közelebb kerülni hozzá, valamilyen ürüggyel, milyen szerencse, hogy (mint elmondja) Séma művésznő fiatalkorában ismerte.

Állítólag azzal ment a mecsetbe, hogy muszlim ősei is voltak. Ezt ha bizonyítani tudja, akkor kevésbé gyanús az összeesküvők közt.

 

 

II. Az eltűnt Szerb-Napló

 

2.

 

Séma és Dávid az ágyon ülnek másnap reggel, ziláltan, elégedetten.

Séma megígéri, hogy este egy koncertjén bemutatja Dávidot Kozmosznak.

Dávid magyaráz, most nem lehet újra kezdeni, rohannia kell.

Séma megértő, kicsit simogatná.

Nem vagy biztos magadban, ugye, kérdezi félig komolyan...

 

Elmesél egy történetet Séma egy bizonyos Dixi mesterről,(felirat: 1986) amint összevissza beszél, különféle vallások prófétájának adja ki magát - s egy rendőr lelöki a mozgólépcsőn, alig lehetett kiszabadítani a karmaik közül, de Geó ügyesen segített, kihozzák és elviszik utána egy kocsmába enni. Geó kiteszi a pénzt a pincérnek az asztalra, Dixi felkapja és elrohan.

 

 

 

3.

 

Dávid mobilján a rendőrségtől üzenetet kap. Elmondja: Geó, a karikaturista az X. kollégiumban tanít s a szomszéd öregek házában ellopták egy százéves néni bőröndjét a naplóival. Méghozzá Szerb Antalnak, az írónak az özvegye volt.

Igen, Séma ismeri, hiszen ő is a Spitzer-családból származik, ahogy az özvegy is. gyakran átjártak a szeretetházba Geóval énekelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

III. Az izraeli nyomozó civilben megismeri a titkos muszlim gyanusítottat.

 

 

4.

 

A Gödörben egy Kozmosz-féle kiállítás-megnyitón a tolmács bemutatná Kozmoszt Dávidnak – látjuk az ötvenes őszülő karikaturista mestert, Geó Kozmoszt:

- Ismerkedjetek meg, eddig ő külföldön élt… Most jött haza Izraelből.

 

Geó Mester a tolmácsnak magyaráz:

- Nem lehet. Tudod, nekem nehéz a fiatal fiúkkal…Árvaházi szindróma, meséltem...túl vonzóak voltak régen. Ma már a testem higgadt, de a szívem még megdobban, nem dolgoztam fel az apahiányos árvaházi gyerekkoromat. De ezt ne mondd el neki mégse.

 

 


5.

 

Dávid odalép a mesterhez, egy portrét kér. A mester lerajzolja és elmagyarázza az asztrológiai jeleket a párvonalas portrén.

6. Énekel a kiállítás-megnyitón Séma.

 

IV. Fény derül a Spitzer-Szerb család múltjára, a nyomozó és a gyanusított unokatestvérek.

 

 

7. Kozmosz anyja, Liza és Séma a kollégiumban megtudják, hogy a mester hirtelen elutazott...Kozmosz két tanítványa, a roma Feri és a rendező Szőke Bandi is ott vannak. Kiderül, hogy Szerbné a Liza nagynénje volt.

 

 

8. Együtt látják a tévén (már Dávid is megjött, hisz a nyomozás most komolyra fordul), hogy megérkezett az izraeli elnök. Sporthírek: látjuk, hogy Kozmosz meztelenül berohan egy focimeccsre Bécsben és letartóztatják.

 

9. Dávid megkapja azt az anyagot, amit a Dixi nevű mestertől vettek el a rendőrségen. Kiderül, hogy ez azonos a most eltűnt Szerb-naplóval.

 

 

10. Beleolvasnak. Megelevenedik a napló: (felirat: 1889) Rudolf főherceg együtt tanul egy barátjával, Baltazzi gróffal. Háttal ülnek egymásnak közben. (felirat: 1934) Marcel Proust ismerőse, a szerb cár Marseilles-ba érkezik. Együtt tanulnak. Háttal ülnek egymásnak. A tömegben egy Baltazzi-leszármazott rálő a cárra. (felirat: 1977) Mountbatten lord együtt tanul háttal ülve Szerbné fiával, Jancsival Dublinban. A parton felrobban a hajója. (felirat: 1987): Dixi együtt tanul Szerbné fiával, Jancsival. Háttal ülnek. Jancsira véres kádban találnak rá, állítólag öngyilkos lett. Dixire egy picében találnak rá, nincs külsérelmi nyom, de előtte hetekre eltűnt. A gyerekeit árvaházba adják, majd Izraelbe költöznek anyjukkal.

 

 

11. Séma rájön, s persze Dávid is, hogy Dávid a Dixinek az árvaházba adott és Izraelbe költöztetett fia. Kiderül, hogy dinasztikus harcok voltak a dokumentumokban felsorolt királygyilkosságok mögött és a Rákócziakon keresztül Dixi is a Baltazziak rokona. Róluk megtudjuk, hogy Dávid leszármazottai, egyfajta Boddhiszattva megtestesülések, ú.n. gilumok. Az is kiderül a Naplójegyzetekből, hogy volt egy családi gyémánt, amely Fiuméba került a Baltazzi-rokonokhoz.

 

 

12. Dávid telefonál, kiengedik Geót a bécsi fogdából.

 

13. Dávid azt mondja Geó mesternek:

- Elutazunk Sémával Fiuméba. Ha megtaláljuk a gyémántot, megkapod a részed.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr241844527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása