HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 17:16 magyardekameron

Lovász Erika: A fogadás

Címkék: lovász erika

Egy gombnyomás és a garázskapu kinyílott. Kigurult belöle az irigylésre méltó sportautó, melynek tulajdonosa András a dúsgazdag üzletember. Végiszáguld a városon, ahol sokan megfordulnak utána, mert ö egy feltünö jelenség, nemcsak az utcán, de az irodában is ahol dolgozik. Hibátlan alakját márkás öltözékek teszik vonzóbbá az apró részletekig ízlésesen megválogatott kiegészítökröl már nem is beszélve. Pár hónap múlva betöli a negyedik ikszet is, de ezt ránézésböl senki sem mondaná meg róla. Napi nyolc –tíz órát dolgozik keményen, de a nap háralévö részében csak magával foglalkozik. Jár edzöterembe, teniszezni, golfozni és amikor kedve tartja elbújni a világ elöl, akkor otthonában, a pazar budai villájában lel nyugalomra. Magánéletét hétpecsétes titokként örzi, de azt nyíltan vállalja, hogy egyedül él.

Az óra tizenkettöt ütött a délelötti roham már elcsendesedett. Felállt a kényelmes irodaszékjéböl, rutinszerü ellenörzés a zsebekben: telefon, pénztárca és elindult. A séta közben megéhezett. Az egyik szálloda éttermébe tért be, hogy megebédeljen. A portáról egy csinos barnahajú fiatal hölgy érdeklödött, hogy miben lehetne a férfi segítségére, majd András válasza hallatán mosolyogva kinyújtotta jobb karját az étterem bejáratára mutatva. Az egyik asztalnál üldögélö férfira lett figyelmes. A fejében rendezödtek az adatok és a következö pillanatban már ott állt a férfi mellett. A nevén szólította Zoltánt, ifjúkori barátját a gimnáziumból, akit ide s tova tíz éve nem látott már. A késö délutánba nyúló beszélgetésükkel bepótolták a lemaradást.Zoltán nem sokat beszélt.Közölte barátjával, hogy már nyolc éve nös és van két fiú gyermeke. Ennél a mondatnál aztán András vette át a szónoklatot. Ma dicsekvös kedvében volt. Tudod, kedves barátom ez az egy dolog a világon amire én talán sosem fogom elszánni magam, a nösülés. Nincs nekem arra sem idöm, sem türelmem, hogy eltürjem magam mellett egy nö szeszélyeit és nem fülik a fogam ahhoz, hogy valaki két kézzel szórja értelmetlen dolgokra azt pénzt, amit én megkeresek. Ne érts félre, nem lettem szerzetes, rengeteg barátnöm van, akkor jönnek amikor hívom öket és az, amelyikhez éppen kedvem van. A gyerek az más téma. Épp a napokban gondoltam rá, hogy én is szeretnék egy csemetét és félig meddig már fel is állítottam a tervet. Zoltán elképedve figyelte barátját és melegen érdeklödött, mégis hogyan képzeli mindezt feleség nélkül. Andrásnak persze már erre a kérdésre is kész volt a válasza. Van elég pénzem, majd veszek egy gyermeket. Zoltán jót derült a válaszon, de András komoly tekintetéböl kiolvasta, hogy ö ezt nagyon is komolyan gondolta. Ha azt hiszed, hogy ez képtelenség én bebizonyítom az ellenkezöjét. Fogadjunk tíz üveg márkás pezsgöbe, hogy egy év múlva idehozom neked megmutatni a saját gyermekemet. Zoltán mosolyogva nyújtotta jobbját erre a képtelennek tünö baráti heccre. Andrásnak megszólalt a mobilja, mennie kellett. A kijárati ajtóból visszanézve a repcepciós hölgy most is bájosan mosolygott a férfira, aki visszalépett, a tárcájából egy elegáns mozdulattal elövett egy ezrest és a lánynak nyújtotta . Ez a kedveségért van kedves.? –Edina vagyok, adta meg a választ a férfi szemeiböl kiolvasott kérdésre.

Pár nap múlva András és Edina együtt vacsoráztak a Mátyás pincében. Péter, a személyi aszisztens ez alkalommal is jól felkészítette fönökét a lány életével kapcsolatos dolgokból.András feledata mindössze annyi volt, hogy kiderítse mik a lány titkos vágyai, amiért hajlandó lenne felvállalni, hogy gyermeket szül neki. A férfi tisztában volt vele, hogy a kérés nem egyszerü és hétköznapi, épp úgy, mint a honorárium sem. A lány mint mindig most is megfontolt volt és pár nap gondolkodási idöt kért. Három nap elteltével felhívta Andrást és közölte vele, hogy elvállalja a feladatot annak fejében, ha vásárol neki egy háromszobás lakást berendezve. Edinánál azonban nem csupán az anyagi javak megszerzése dominált. Az elsö pillanattól rokonszeves és vonzó volt számára ez a férfi. A beszélgetés során megegyeztek, hogy Edina két hétre Andráshoz költözik, amíg remélhetöleg teherbe esik. Az együttléteik csöppet sem voltak üzleti jellegüek. Mindkettöjük szemében megjelent egy vonzó fényes csillogás és egyre jobban élvezték egymás társaságát, de amint Edina bejelentette, hogy terhes, András megvásárolta a kért javakat és igyekezett a lányt minél távolabb tartani magától. Neki csak a gyerek kellett, aki kilenc hónap után meg is született, de a várakozással ellentétben a csecsemö kislány lett ö pedig mindenképp egy fiút szeretett volna. A kislányt akit egyébként Barbarának neveztek el a megegyezett idöpontban elvitte a születési bizonyítvánnyal együtt megmutatni Zoltánnak, hogy diadalittassan bezsebelhesse a tíz üveg márkás pezsgöt és csupán heccböl a barátja szemébe vághassa, hogy ö a pénzéért még gyermeket is tudott vásárolni. Ezután visszavitte anyjának a kislányt és ridegen közölte vele, hogy ha fiú gyermek született volna magával vinné, de a kislányra nem tart igényt. Amit Edinának adott nem követelte vissza, de világosan a tudtára adta, hogy az ö kapcsolatuk itt és most véget ért és ne zavarja öt többé. Edinát mélyen megviselték a vele történtek és hosszú évekbe tellett, amíg újra magára talált, amihez természetesen kellett egy harmadik ember, Péter segítsége is. Igen, Péter a személyi aszisztens ,aki egy ideig kívülállóként szemlélte az eseményeket és nagyvonalakban mindenröl tudott. Megsajnálta Edinát és megszerette a kislányt így Barbara hatodik születésnapján összeházasodtak. Erröl András azonban mit sem tudott, hiszen öt az üzleten és saját magán kívül senki és semmi más nem érdekelt.

András fergeteges hatvanadik születésnapi buliját beárnyékolta egy szomorú hír. Kezelöorvosa tegnap közölte vele, hogy a folyamatos rosszullétei egy súlyos veseelégtelenséget takarnak, melynek egyetlen hatásos gyógymódja a szervátültetés, amit szerencsés esetben donortól vagy esetleg egy közvetlen leszármazottól lehet megkapni. Elöször az életben tanácstalan volt. Semmivel egyenlö volt a pénze, a vagyona, a tudása, minden és mindenki ami és aki körülvette öt. Bánatát képtelen volt magában tartani. Elesettségében Péternek nyílt meg, aki már több mint harminc éve állt a férfi szolgálatában.Most alaposan kiöntötte a szívét hüséges szolgájának, tudtán kívül, hiszen még csak nem is sejtette, hogy a gyógyulásához szolgáló kulcs ennek az embernek a kezében van.Péter sok álmatlan éjszakát forgolódott végig az ágyában, amíg elért arra a pontra, hogy az éjszaka kellös közepén benyitott Barbarához és elmesélte ezt a képtelennek tünö, de tanulságos történetet. Nem kért semmit a lánytól, mert biztos volt benne, hogy az ö nevelt lánya emberségböl színjelesre vizsgázik.

A kórteremböl vakító világosság vonta magára a figyelmet, amikor begurult a két hordágy. András és Barabara tekintete egybeakadt.A férfinak talán elöször az életében könnyek gurultak ki a szeméböl. Szólásra képtelen volt. Barbara tágranyílt szemekkel figyelte a mellette fekvö férfit, majd kisvártatva így szólt: - Nem fogadásból és nem pénzért fekszem itt melletted, csupán emberi együttérzésböl…APA.!!

A filmnovella szerzöje:

Elérhetöségeim: - e-mail: lovaszova.erika@centrum.sk

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr691844561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kondor ervin 2010.04.06. 22:27:33

érdemes volt a pályázatot kiírni. Sok jó van, de ez nekem a kedvencem. Tudom, tudom... lehet benne kifogást találni.

investigation 2010.04.25. 14:35:03

Nagyon jó a történet, árnyalt a jellemrajz, szinte láttam magam előtt a filmkockákat. Talán a párbeszédeken dolgoznék még egy kicsit, egyébként tökéletes!
Üdvözlettel:)Vrabec Mária
süti beállítások módosítása