HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:00 magyardekameron

Málnavirág: (Cím nélkül)

Címkék: málnavirág

Lány (25) lámpaoszlopra ragasztott hirdetést olvas. Letépi, zsebre teszi, tovább megy.

Sötét. Kopogás. Előszobában fény gyullad. Ajtó kinyílik. Lány az ajtó előtt. Idős hölgy betessékeli. Megmutatja a kiadó szobát, majd beszélgetnek. Három nő él itt. Az anyuka kórházban van, kivizsgáláson. A lány mozgássérült.Csonttörékeny. Bentlakásos iskolába jár, csak hétvégente van itthon. Málnaszörpöt isznak, kacarásznak. A lány úgy érzi, hazaérkezett.

A lány egy családias vendéglőben eszik a férfival (45, nős, 2 tini gyermek apja). A lány meséli, beköltözött az új albérletbe, s hogy milyen helyes a nagymama. A többiekkel még nem találkozott ugyan, de jó helynek tűnik. A lakcím hallatán a férfi félrenyeli a borát.

Lepattant pincehelyiség. Táncedzés. A lány keményen gyakorol partnerével. Meleg fiú. Edzés végén almát rágnak. Jobb stúdióról ábrándoznak.

A mozgássérült kislány (14) otthon. Meg akarja mutatni a lánynak, hogy tud két keréken egyensúlyozni a kerekes székkel. Hátraesik, kiborul. Csend. - Eltört a lábam. Hallottam. Tudom. Riadalom.

A férfi és a lány ágyban. Férfi cigizik, lány a családról mesél. Kiderül, anyuka terhes. Férfi zavart. Hirtelen kávét főzhetnékje támad. Majd túlzott jókedvvel megkérdi a lányt, volna e kedve elmenni vele jógázni.

Jógaóra. Lány meg van illetődve. Mindenki ismer mindenkit. Ő egyedül. A férfi eltűnt. Belekezdenek az órába. Az első póz közben látja, a férfi beinteget a tanárnak és elmegy. A lány nem érti mi van.

Utcai táncos performance. Lány és a partnere ad elő. Utána kalapozás. Összepakolnak, ülnek a parkban egy doboz sörrel és tervezgetik, hogy ősztől végre kibérelhetnek egy normális stúdiót, és ott próbálhatnak. A következő pillanatban valaki felkapja a táskát a pad mellől és elrohan vele. Mindketten utána. Az alak azonban felugrik egy épp induló buszra. Elvesztik.

A lány korán reggel a konyhában. Szendvicset csomagol. Anyuka (39, nagyon nőies nő) csodálkozva kérdezi, hogyhogy ilyen korán. Új élet kezdődik. A pénzük ellopták, dolgozni kell. Talált egy szórólapozós melót. Az asztalon nagy csokor virág. Elmentében beleszagol. - Új lovag?

Lány az utcán, hátán hátizsák, fülében zene. Ritmikusan mozog, úgy osztja a lapokat. Egy fiú kopogtatja meg a vállát. Ismerkedni próbál. Teázóba mennek. A fiú megkérdezi, miért nem vállal munkát a képzőművészetin, mint modell.

A lány a képző portáján bejelentkezik, és megkérdi, melyik terembe kell mennie. Felmegy a lépcsőkön. A terem előtt ácsorog. Jön a teázós fiú. Betessékeli a terembe. A lány a paraván mögött levetkőzik, kiül az emelvényre. Jönnek a diákok, rajzolnak. Jön a mester. Belejavít a rajzokba. Szünetben a lány köpenyt terít magára, boroznak, kekszet rágcsálnak, nevetgélnek.

Hazafelé menet a fiú a lányhoz csapódik. Romantikus andalgás, sok nevetés, fagyizás. A fiú a következő óra utánra vacsizni invitálja. Ő hezitál. Van pasija. - De csak egy vacsora. Elfogadja.

Reggel a lány boldogan készül dolgozni. Dúdolgat a fürdőszobában. Nagyi és anyuka összenéznek, mosolyognak.

Modellkedés vége. Kiszól a fiúnak, mindjárt megy, lent várja meg. A fiú a félig nyitott bejárati kapu előtt beszélget. A másik srác kérdésére elmondja, mostanában jók a modellek, azért jár be sűrűn. Hogy ez a mostani csaj is milyen jó bőr, és hogy talán ma este... De említi a csütörtöki lányt, hogy arról is lenne mit mesélnie. A lány kifelé menet megáll, hogy megigazítsa a sminkjét, és mindezt végighallgatja. Fülén a telefonjával lép ki az épületből, jelzi a fiúknak, hogy nem tarthat velük, és elrohan.

Pár lépéssel távolabb valóban csöng a telefonja. A férfi keresi. Lemondja a másnapi randit.

Táncedzés. A lány hirtelen megáll. A táskájához szalad. Turkál benne. Előhúzza a naptárját, böngészi. Fiú: - Baj van bébi? - Lehet.

Lány a boltban a női részlegen válogat. Tamponok, betétek...

Anyuka hazaér. Kimegy a kertbe. Ott találja a lányt, sírva. - Mi baj? Átöleli. - Ez mi? Kiveszi a kezéből a papírt. - De hát ez fantasztikus! Gratulálok! Kiderül, a lány megkapta a külföldi ösztöndíjat, amire hónapokkal ezelőtt pályázott. Anyuka bort hoz. Koccintanak. A lány nem iszik. - Hé, én vagyok terhes! A lány még jobban zokog. - Más baj is van? A lány bólogat. Végül elmondja, döntenie kell. Terhes. És vagy utazik, vagy a baba. Hallgatás. A nő elmondja, ő egyszer terhes lett. A pasi - akinek 10 éve a szeretője - nem akarta a gyereket, rábeszélte, vetesse el. Így lett. Aztán ismét terhes lett. Nem mondta meg a férfinak, de kipuhatolta, mit gondol, eljött-e már az idejük. A pasi ijedten tiltakozott. Hát otthagyta. Annyira szerette a férfit, hogy gyereket akart tőle. De ezt csak olyan áron kaphatta meg, hogy elvesztette a férfit. Két kérdést tesz fel. Mennyire fontos neki a tánc? És mennyire fontos neki a férfi? Ezt tegye mérlegre és hozza meg a döntését.

A lány és a nő csomagol. - Hajrá csajszi. Minden rendben lesz.

A lány az ajtóban. Mosolyog. Kimegy. Nagyi pityereg. A nő magához öleli. - Ugyan nagyika. Túléljük. Ezt is.

Lány jön ki a kórházból. A parkba, leül egy padra. Csukott szemmel napozik. Mellé ül a táncos fiú. - Szabad egy táncra a szülinapost? - Remélem nem hoztál ajándékot. Most nem cipelhetek. - Neki megmondtad? - Minek?

Hazamennek. Otthon sötétség és csend a lakásban. A lány nem érti, hol a lakosság. Amint belépnek a nappaliba, előugrik a család, és torta, meg boldog szülinap. Felköszöntik. A lány sír. Ez a legszebb és a legszomorúbb szülinapja. Boldog új életet!

A lány, a kislány (begipszelt lábbal) és a nő csajos délelőttöt tart. Sminkelnek. Leesik egy tégely. A nő hirtelen lehajol érte. Rosszul lesz. Megindult a szülés. Felfordulás.

A lány a kórház folyosóján haladva keresi a kórtermet, ahol anyuka fekszik. Bent már állnak az ágy körül. Nagyi, kislány, és egy férfi. Beléptére mind felé fordulnak. Anya aggódón, nagyi mit sem sejtve, férfi nyugodtan néznek rá. A lány döbbenten mered a férfira. Férfi nem szól. - Végül is... Már mindegy. Odamegy az ágy mellé. A két nő egymásra mosolyog.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr741844732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukulkán 2010.03.16. 18:05:50

Filmszerű és jó történet. Valóban megtörnhetne ez az eset.
süti beállítások módosítása