HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:24 magyardekameron

Marek Krisztián: Felszállás előtt

Címkék: marek krisztián

A repülőtéri mosdó egyik fülkéjében egy férfi (X) ül a vécén. Világosbarna félcipőt visel, újságot olvas. Rajta kívül senki nem tartózkodik láthatóan a helyiségben.

 

Egy férfikéz elzárja a vizet a csapon. A férfi (Y) megigazítja a haját, és a nyakkendőjét, visszahúzza a bőrkesztyűjét, majd a mosdókagyló széléről elveszi az odatett hangtompítós pisztolyát, és a zakójába süllyeszti. Lehajol a lába melletti táskáért. Ekkor derül ki, hogy X és Z között, aki egy golyóval a homlokában pihen egy másik fülkében, pontosan egy üres fülke van. Y felemeli a táskát, és pár baljós lépést tesz X fülkéje felé. Végül bemegy az X-szel szemből nézve jobbról szomszédos fülkébe.

 

Az olvasó férfi (X) időközben összehajtva a térdére tette az újságot, papírt akar tépni, de a papír kifogyott. Jobbra néz, kihúzza a tartóból az utolsó lapot, ránéz.

 

Ebben a pillanatban a nyakkendős férfi (Y) a fülkéket elválasztó fal alatt áttol az újságos férfi (X) oldalára egy fekete aktatáskát. Y telefont vesz elő, és egy számot üt be rajta.

 

Az újságos férfi (X) telefonja megcsörren. A férfinek kicsit sok dolga lenne egyszerre, ide-oda kapkod a zsebében lévő telefon, a vécépapírtartó és a térdéről lecsúszó újságpapír között.

 

Az elegáns férfi (Y) kilép a fülkéből, a telefonját összecsukja – a csörgés nem azonnal, de abbamarad –, és a belső zsebébe teszi. Dolgavégezetten kisétál. Amint kinyitja az ajtót, behallatszik a terminálbemondó hangja: Az …-ös járat Mexikó, Mexikóvárosba hamarosan indul. Tisztelt utasaink, kérjük fáradjanak a…

 

Az újságos férfi (X) egyedül marad a mosdóban. Még mindig nem tudja eldönteni, hogy mit csináljon elsőként. A vécécsészén ülve kifacsart testhelyzetbe kerül, lecsúszik a klotyóról, felrúgja a mellé rakott aktatáskát, amiből valami fehér porszerű anyag ömlik ki, majd megbicsaklik, ráesik a vécé lehúzókallantyújára, letöri.

 

Kis, kilencéves fiúcska kukucskál be a mosdóba. A szája szélén sötét, szétterülő folt látszik. Jobb kezét hosszan a kilincsen tartja, ahogy igyekszik körbenézni. Rövid idő múlva belép. A jobb kezében mobiltelefon, a bal kezében egy hatalmas tábla amerikai csokoládé, amin az ezüstpapír rendesen le van tűrve. Pár lépést tesz befelé, a fülkék felé közeledik, kezdi nyitogatni őket. Rányit Z-re, mintha mi sem történt volna, továbbmegy, az ajtó nyitva marad. A kisfiú elér a fülkéhez, amelyben az újságos férfi (X) fekszik eszméletlenül az ütéstől, amit a fején szenvedett, amikor elcsúszott.

 

A fiúcska sejt valamit, egészen közel megy, majd letérdel, és benéz a fülke ajtaja alatt.

 

– Apu, mikor jössz? – kérdezi. – És ki az a másik bácsi?

 

A kisfiú apja nem válaszol, fekszik a fülkében, félig a porban, félig a víztől áztatva, ami a letört lehúzóból spriccel rá folyamatosan. Az ajtó magától kinyílik.

 

A kisfiú érdeklődve néz be a fülkébe, leteszi a telefont a kezéből, belenyúl a fehér porba, és a nyelvére teszi.

 

Fütyörésző biztonsági őr lép a mosdóba, megnézni, hogy úgy általában minden rendben van-e. Elétárul a teljes jelenet, amelyben, mondhatni, a dolgok nem igazán vannak rendben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr541844822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása