HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 18:22 magyardekameron

TEA: Valami történik

Címkék: tea

Suhanc hátulról megállít egy középkorú férfit, nem engedi, hogy megforduljon, elveszi a mobilját, elszalad. A férfi arca nem látszik. Mobil megszólal, suhanc felveszi. Valaki azt mondja, hogy azonnal induljon a Pilvax köz és a Kamermayer tér sarkára, ők is mindjárt ott lesznek. A fiú megvonja a vállát, és elindul, zsebre teszi a telefont. Pár lépés után körülnéz, látja, hogy egy sarokra van a megjelölt helytől a Gerlóczy utcában, elindul abba az irányba, már messziről látja, hogy egy stáb pakolja ki a felszerelését, állítják fel a kamerát. Megáll, egy lámpaoszlopnak dől és vár.

Páran a járókelők közül lassítanak, kérdik, mi lesz itt? Stáb egyik ragja válaszol, valami történni fog. Ez terjed, egyre többen állnak meg és egymástól kérdezik, mit forgatnak. Lezárják az egész utcát.

Kapualjban fiatal csókolózó pár, egyelőre tudomást sem vesz a készülődésről. A lány kezében apró, értékes váza.

Beállítják a kontrollmonitort. Nem jön be kép. A technikusok keresik a hibát.

Öregasszony kezében hálós szatyor, benne csöpögő hús-áru. Előrefurakszik, és fájós lábára panaszkodik, meg arra, hogy ő csak az első sorból lát jól, a szürke-hályog miatt… Észre veszi a szomszédját. Ide, idejöjjön Balogné, ide, itt jól lehet látni! – Balogné átcsörtet a tömegen. Öregasszony felemeli a szatyrát. Nézze, mondja, most vettem az Auchanban, fél-áron. Balogné dühös, ő a csarnokban drágán vette, mutatja a nejlonzacskóban úszó húst. Öregasszony mondja, volt orvosnál, igaza volt, szürke-hályog. Rendőr megnézi a stáb helyfoglalási engedélyét, bólogat, marad nézelődni.

Jólöltözött idősebb ügyvéd érkezik aktatáskával, a lezárt utcába menne. Középkorú, jóképű megnyerő házasságszédelgő, szintén középkorú nővel. Kérdezősködnek, mért nem lehet tovább menni. A középkorú nő próbálja rávenni, hogy a jóképű ne utazzon a nagybátyjához.

A képernyőn végre képek jelennek meg gyors egymásutánban a csoport tagjairól, majd megáll a kép a fiatal párból a lányon.

Ettől kezdve a képernyőn a jelenlévők közül néhánynak a jövőbeli életéből villannak fel részletek. Magát az eseményt a szereplők figyelmen kívül hagyják, kizárólag a tényt, hogy szerepelnek a tévében, reagálják le.

Monitoron: A lány felemeli a vázát, eltorzult arccal visítja, Ez a tiéd? Akkor nesze, mondja, és földhöz vágja. Ahogy nyit a kép, láthatóvá válik a fiú, Ezt ne, mondja, Nem kellett volna! Akkor ez sem kell, mondja, és egy szobrot vág a földhöz, a lány sikít.

Páran felfedezik a „szereplőket”, és odafurakodnak a közelükbe, van, aki autogramot kér. A lány hirtelen sztárként bájosan mosolyogva adogatja az aláírását. A fiú boldog, mondja a lánynak, milyen jól nézett ki a felvételen.

Vágás, a riporter látszik, aki megszólaltatja az ügyvédet, mit lehet tenni egy ilyen jellegű válás során, mi lesz a vagyonelosztással. Ügyvéd nyilatkozik, mennyire fontos a házasság előtti szerződés, mert lám, lám…

Az emberek a fiatalok is az ügyvéd felé fordulnak. Vannak, akik autogramot kérnek, van, aki azonnal a saját problémájára kér tanácsot. Az ügyvéd lassan nyugodtan kimérten válaszol, névjegyet osztogat. A két fiatal nézi a képernyőt, mosolyog, írogatják a cetlikre a nevüket, majd a lány kézen fogja a fiút, és az ügyvédhez viszi. Kezet fognak, hagyják magukat fényképezni. Egy nő, aki éppen autogramot kap, rosszul lesz, elájul. A lány, felelősen azonnal intézkedik, utasítja az embereket, hívják a mentőt. Lefektetik a lépcsőre.

Változik a képernyő. Riporter bevezetőben említi a műtéti várólistát, látjuk az öregasszonyt, dühödten rázza a kezét és üvölti, én már dögöljek meg? Minden öreg dögöljön meg, maradjon vaksi…

Öregasszony idétlenül hajlong, a szatyorból vizesnyolcasokat ír a csöpögő húslé az aszfaltra. Van, aki virágot ad neki, amit a hús mellé biggyeszt. Előadásba kezd, hogy vette észre, hogy rosszul lát, amikor éppen csirkenyakért állt sorban…

Megszólal a szemész, aki a sürgősségi fokokról beszél, a sikeres műtét esélyiről ebben a korban. Ekkor érkezik a mentő, az orvos ugyanaz, aki nyilatkozik a műtétekről. Ellátja az ájultat. Az öregasszony, aki látja, hogy lankad az érdeklődés, elindul kifele a tömegből a mentős felé. Ő a későbbi szemész, itt még csak mentőorvos. Körülveszik, amikor az ájult hölgy magához tér, megtapsolják. Öregasszony az orvos mellé áll, ismét idétlenül hajlong, és a papírjait mutogatja. A leendő szemész bólogat, műteni kell, de ő még nem szakorvos.

Riporter a tv-ben a pszichopata jellemrajzáról beszél, gyakran házasságszédelgők, több nőnek is ígérnek házasságot, majd lelépnek. Képen a házasságszédelgő, aki a gyűrű kollekcióját mutatja, és szakértően beszél arról, hogy milyen nőnek, milyen jellegű házassági ajánlatot kell tenni a sikeresség érdekében. Aki jól csinálja, az mindent megkap, lakás, étel, család, akár több is… Fiatal nő áll meg sportkocsival, a házasságszédelgő kifut a kapualjból, beugrik, miközben az emeletről a becsapott középkorú nő dühödten dobálja a házasságszédelgő ruháit az aszfaltra, ekkor a kapualjból kirohan egy rendőr, fejére hull egy ing, dühösen letépi, szirénázó rendőrautó áll meg, a rendőr beszáll, elhajtanak.

A házasságszédelgőnek többen gratulálnak, autogramot kérnek, a középkorú nőtől is, aki szerényen nyújtja át a kért autogramokat, és mindenkinek mond egy-két jó tanácsot. Mások a rendőrt kérdezgetik, aki kezet fog a férfival. Vakuk villannak. Hirtelen a tömeg átfordul oda, ahol megjelenik a sportkocsis fiatal nő. A férfiak egészen közel próbálnak kerülni hozzá, vakuk megállás nélkül villognak, mikor cigit vesz elő, azonnal több öngyújtó fénye lobban. A rendőrtől fogadja el a tüzet. A házasságszédelgő megkéri a középkorú nőt, hogy hozzon egy cigit a trafikból. Középkorú nő elmegy. Házasságszédelgő a sportkocsis fiatal nőhöz megy, és beszélgetésbe elegyedik vele. Láthatóan alakul köztük valami.

A suhanc az utca túloldaláról néz, röhög, végül megcsóválja a fejét, és indulna, mikor meglátja magát a képernyőn, amint elveszi a középkorú férfi telefonját, ami megcsörren és bejelenti, a férfihang, hogy jöjjön erre az utcasarokra. Vágás, a képen a suhanc, ahogy élőben az oszlopnak dől.

A technikusok tovább keresik a hibát. A közönség lassan elcsitul, mindenki pattanásig feszült idegekkel várja, mi fog történni. Lassan, kezdenek erősödni a hangok, idős asszony, mennie kell, mert a csirke-farhát, ügyvéd, azonnal kezdődik egy fontos tárgyalása, most már feloldhatnák az utca blokádját, fiatal pár, haza kell érjenek, mert különben fuccs a szombat esti kimenőnek, a rendőr, lejár a helyfoglalása a stábnak, a házasságszédelgő, dolgoznia kell menni (kétértelmű). De meddig kell még várni?

A stáb is bizonytalan, nincs infó, mi fog történni, ráadásul a rendszer sem működik. Egy gyerek veszi észre a suhancot, odafordul és felkiált. Benne van a tévében! Mindenki odanéz. A kép és a suhanc pontosan ugyanúgy néz ki. A suhanc idegesen ellöki magát a lámpaoszloptól, ami a tévében is ugyanúgy jelenik meg.

A tömeg lassan elindul a suhanc felé, aki hirtelen átverekszi magát a tömegen és egyenesen a kamera felé fut.

A stábhoz érkezik a középkorú férfi, a stáb tagja, mondja, hogy alig találta meg őket. Technikus legyint, nem késett le semmiről, valószínűleg kacsa a hír, itt nincs semmi, különben is elromlott a rendszer, nem működik. A középkorú férfi nézi a monitort, mondja, hogy veszi a kamera a képet, nézzék. Hirtelen megszólal egy telefon. A férfi elindul a tömeg felé a hang irányába, vele szemben a képen a fiú közeledik. Elmennek egymás mellett. A tömeg lassan elindul dolgára, szétszéled. Mindenhonnan megjegyzések hallatszanak, itt sem történik semmi, átverés, kezdők, még a kamerát sem tudják beállítani, de erre számítani lehetett, mindig ígérnek, aztán semmi. Az utca kiürül, csak a telefon csörög magában az utca kövén.

A stáb pakol, indulnak. A középkorú férfi – Ez az én mobilom, mondja, és felveszi. Visszafordul, ebben a pillanatban a képernyőről eltűnik a suhanc arca, helyette a középkorú férfi látszik, az, akitől a suhanc ellopta a telefonját.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr891844808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása