HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.16. 15:05 magyardekameron

Török Ildikó: Johazassagblog

Címkék: török ildikó

– filmnovella –

 

A történet hőse a Srác. Neves női magazinnál dolgozik. Hirdetésszervező, nem túl sikeres. A sztori elején a főszerkesztőnő hívatja Titkárnője által. A Titkárnő, a Sráccal egyidős lány, figyelmezteti hősünket. A főnökasszony valóban letolja őt: kevés az általa eladott hirdetési felület. A Srác bevallja, ő írni akar. Pszichológusi diplomája van, mindent tud a nőkről. Lehetőséget kér egy cikksorozatra. Férfi-nő viszonyról szólna. Főnökasszony rákérdez, van-e barátnője. Csönd. Mikor volt? Csönd. A nő lemondóan kifelé int.

A Titkárnő a liftnél próbál beszélgetést kezdeményezni letört hősünkkel. Látszik, eleped a Srácért, de az ezt észre se veszi.

Visszamegy asztalához. Kedvetlenül dolgozik, de közben közösségi oldalt nézeget. Egy fiatal pár adatlapját nyitja meg. Elbűvölve bámulja a pár női tagját.

Este. A Srác e pár férfitagjával, a Férjjel beszélget egy kocsmában. Érződik, gyakran járnak össze, és a Srác ilyenkor többnyire érdeklődő hallatóság, lelki szemetesláda. A Férj ezen az estén is, ahogy sokadik sörét issza, kesereg. Egy éve házasok a Feleséggel. Talán túl korán összeházasodtak. Ők hárman, a Feleség, Férj és a Srác gyerekkori jóbarátok. Bár azok maradtak volna! Nem mennek a dolgok. A Srác példákat kér, és a Férj kipakol: takarítás, mosogatás kérdéskör. A foci illetve a sorozatok problémája. Közös kassza vs. egyéni számla. Közben látjuk a civódásokat és a veszekedéseket is apró életképekben.

A Srác hazamegy, és reménytelen szerelmében e-mailt kezd írni a Feleségnek. Ám nem küldi el. Helyette eltűnődik a hallottakon, majd elkezd egy blogot. A címe: johazassagblog. Az első bejegyzésben leírja, hogy lehet kikerülni a házimunka okozta veszekedéseket. Összegzi, mit tenne meg ő Feleségért, ha….és már látja is az idillt, önmagát a Feleséggel.

Másnap délelőtt, a munkahelyén. Szórakozottan megnyitja a blogot. Hatalmas az érdeklődés. E-mailek százai. A látogatottság az egekben. A Titkárnő rajtakapja, mit néz. A Srác zavarba jön, azt hazudja, beteg, szabit vesz ki.

A „beteg” a nap hátralevő részében otthon blogol, kommentel. Hozzá forduló háziasszonyokat, feleségeket, szeretőket igazít útba. Összerakja a következő bejegyzést. Ezúttal a tévéhasználatról. Közös pontok keresése a cél. Például sportos/romantikus filmek. Ismét elképzeli, miként zajlana ez a Feleséggel.

És mindez ugyanígy folytatódik: a kocsmában magába szívja a Férj és a Feleség problémáit, megemészti őket, majd a blogon már megoldási javaslattal tálalja mindezt. A tanácsai egyszerűek, szimplák. Első olvasatra életképesnek tűnnek – de persze nem veszik figyelembe a szürke hétköznapokat.

A blog egyre látogatottabb. A Srác már szinte a munkahelyén is csak ezzel foglalkozik. Emiatt ismét hívatja a főszerkesztőnő. A letolás után a nő a Titkárnőt arra utasítja, hogy tudjon meg mindent erről az új divatról, a johazassagblog.hu-ról. Megbízik beosztottja ítéletében – ha jó az anyag, leszerződtetik az íróját.

A Titkárnő este felmegy a Sráchoz. Az egy ideig tagad, majd bevallja – ő írja a blogot. Beszélgetni kezdenek a dologról. Kiderül, a lány átolvasta a bejegyzéseket. Tetszik neki az idealizmusuk, de ő sokkal realistább. Szülei 30 év jó házasság után váltak el. A Srác érvel, kezd belemelegedni, amikor észreveszi, hogy a Feleség e-mailcíméről érkezett bejegyzés a blogra. Izgatott lesz, hazaküldi az értetlen, majd sértődött Titkárnőt.

A Feleség bejegyzése kétségbeesett. Mit tegyen egy hű házas, ha társa hűtlenségére gyanakszik? Leírja, férje időnként eltűnik vidéken, néha fél napokra is. Érzi, van valakije.

A Srác boldog: végre itt az alkalom. A Titkárnő segítségét kéri, aki fotósként került a laphoz. Követik a Férjet. Vidéki út. A párocska egy csomó kényelmetlenségen megy keresztül a nyomozás során. Eltévednek. Defektet kapnak. Kutyák kergetik meg őket, mikor megállnak pisilni. Közben átélnek klasszikus, házasokra jellemző érzelmeket. A kapcsolatuk erősödik, mélyül – és működik. A Srác felfedezi a lány értékeit. A Titkárnő megérti a Srác hiányosságait.

A leleplezés elmarad. Kiderül, a Férj egy kiscsikót tart vidéki istállóban. Feleségének szánja születésnapi ajándékként.

Este a Srác mélabús bejegyzésben válaszol a Feleségnek. A hűtlenségről ír. Néha nem minden az, ami annak tűnik…

A blog fejlődik a maga útján. Lassan sorra kerül minden zátony, mely a házasság hajóját fenyegeti. A Srác egyre jobban belejön. Élvezi a dolgot. Elhatározza, az ötvenedik bejegyzésben szerelmet vall a Feleségnek. Közben eljár a Titkárnővel kávézni, ebédelni. Főképp a blogról beszélgetnek.

A Titkárnő beszámol a főszerkesztő asszonynak a blog erényeiről. Az dönt – szerződni akar az ismeretlen íróval. A Titkárnőnek kell kiderítenie az illető kilétét, és aláíratni vele a szerződést.

A döntő estén, melyre a Srác az ötvenedik bejegyzést tervezi, ismét a Férjjel találkozik. Elhatározza – bevallja neki, mit érez a Feleség iránt. Rég látták egymást. A Férj teljesen megváltozott. Csak narancsevet iszik. Sokat edz. Nem néz focit. Imád mosogatni. Szerinte a legjobb mosogatószer…A Srác félbeszakítja – mi folyik itt? A blog. A férj olvassa a johazassagblog-ot, és az megmentette a kapcsolatukat. Minden rendbe jött, miután megfogadta, és egymás után realizálta viszonyukban az álneves író nagyszerű tanácsait.

A Srác bánatosan hazamegy. Csöngetnek. A Titkárnő az. Hozza a szerződést, de mielőtt elmondhatná, mi járatban, a Srác közbevág. Leállítja a blogot. Tönkretette a jövőjét, az egyetlen lehetőséget, melyben reménykedett. A lány nem érti. A Srác elmondja a Feleség iránti vonzalmát. A titkárnőn látszik, a vallomás lesújtja. Ezt még a Srác is észreveszi. A lány elrohan, taxiba száll. A Srác a lakásban megtalálja az otthagyott szerződést, átolvassa.

Másnap a főszerkesztő asszony hívatja a Titkárnőt. A lány kisírt szemekkel vallja be kudarcát. A idős nő erre felolvassa a johazassagblog utolsó bejegyzését. Egy szerelmi vallomást a Titkárnő felé, végén közölve a nevét is. A bejegyzés lényege az, hogy a szerelmet néha ott találjuk, ahol nem is kerestük.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr671844152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása