HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.18. 18:12 magyardekameron

Pohner Anikó: 30 év múlva

Címkék: pohner anikó

Szebb időket is megélt pesti gimnázium tanári szobája, többségében 50 feletti, diszkréten társalgó pedagógusokkal. Egy eldugott sarokból elfojtott női suttogás, kacagás hallatszik. Mindenki a hangoskodók felé pillant. Erre a két „renitens” pár pillanatra elhallgat, de aztán végül hangos nevetésben törnek ki.

Az egyik hangoskodó tanárnő Éva, magas, vékony, szőke, 40-es, erősen sminkelt, fiatalon kifejezetten szép lehetett, most már csak görcsösen az akar lenni. Egyedül él, alkalmi partnerei vannak.

Főhősünk, Anna, közel az 50-hez, alacsony, hosszú, égő vörös hajú, nőies, telt idomú. Még úgy is csinos, hogy folyton farmert és több számmal nagyobb pulóvereket hord. Már 10 éve elvált, egy pesti bérlakásban él amúgy dj ambíciókat dédelgető huszonéves egyetemista fiával.

 

A két nő beszélgetéséből kiderül, hogy Éva a Facebook-on felkutatta Anna sokat emlegetett első nagy szerelmét, Rozsos Gábort, aki anno az orvosit, no meg az akkor még gimnazista Annát „félbehagyva”, Kanadába disszidált. Éva hónapok óta levelezett vele a neten, melynek eredményeként a mai, melankolikus szeptemberi napot választották az Annával történő viszontlátás időpontjának, amely egyébként egy orvoskongresszus utolsó napja is egyben.

 

Anna két hete tud élete második nagy találkozásáról és olyasféle kétségek gyötrik, mint minden hasonló korú nőt: a férfi csalódni fog, ha majd meglátja, mert elhízott, mert túl sok a szarkaláb a szeme körül, meg mert Gábor korosztálya a fiatalokra bukik, és egyébként is, lehet, hogy boldog házasságban él, ő meg végképp lejáratja magát előtte.

Éva nyugtatja, hogy minden rendben megy majd, és kéri, hogy feltétlen azt a bizonyos mélyen dekoltált kisestélyit vegye fel.

 

Anna délután az iskolából bevásárolni megy, ahonnan tömött nejlonszatyrokkal felvértezve metróra száll.

Jellegzetes gangos pesti bérházba tart. A lakásba lépve először a konyhába megy, lepakolja a szatyrokat, az asztalon egy fecni: „a klubban leszek, ne várj! Csabi”.

 

A következő jelenet helyszíne egy parányi, ablaktalan fürdőszoba. Női magazin kitépett címlapja, celluxal a tükörhöz ragasztva. Anna az agyonretusált fotón pózoló lányka tökéletes szemkontúrját méregeti. Áthajol a mosdókagyló felett, orra a tükörképéhez ér. Egyre idegesebb mozdulatokkal rajzol, letörli, aztán elölről. A szemceruza maszatol, lejárhatott a szavideje - morfondírozik hangosan, vagy csak egyszerűen szarból nem lehet várat építeni.

Egy súlyemelő sóhaja száll fel belőle, így nem kerülhet a férfi szeme elé.

 

Ezzel párhuzamosan: zsúfolásig telt disco, ordító house. Anna fia, a magas, szőke, göndör hajú, jóképű Csaba a dj pultnál, egy harmincas népszerű dj, Gery társaságában. Csaba megbűvölten figyelmi a férfi minden mozdulatát.

Geryhez a tömegből bombázó fekete, hosszú hajú lány érkezik, a férfi nyakába csókol. Gery a fülébe suttog valamit, mire a lány elmegy, de pár perc múlva két pohárra a kezében visszatér. Az egyik poharat Gery Csabának nyújtja: aranyszabály – mondja a fiúnak – enélkül nem érdemes elkezdeni – és egyszerre hajtják föl, enélkül meg szart se ér – röfögi és vigyorogva a lány miniszoknyája alá nyúl.

 

Anna már a találkozó színhelyéül szolgáló budai bár egyik magányos asztalánál ül. Hosszú combú, BB-t idéző tini szépség veszi fel a rendelést. Vodka-narancs, illetve nem is, inkább vodka-ananász - mondja magával megelégedve, mire a szőkeség lekicsinylő ajakbiggyesztéssel reagál.

A bárban csupa negyvenes, ötvenes férfi fiatal libák társaságában. Anna sűrűn az órájára pillant. Idegesen igazgatja nyakig gombolós fehér blúzát. Már tíz is elmúlott, és még mindig nincs itt.

Váratlanul megszólal a mobilja. Felveszi, csak a nevét mondja be, aztán csak szó nélkül hallgatja amit a vonal másik végén mondanak. A következő pillanatban kétségbeesetten, fizetés nélkül elrohan, taxiba száll.

 

Vakítóan hideg – fehér kórházi folyosón rohan, egy nővér útbaigazítja, Csabi a 102-es kórteremben van.

Csabi! – sikítja, ahogy megpillantja a kórházi ágyon hullasápadtan fekvő fiút.

Csabi ágya előtt egy magas, csinos fiatal férfi áll. Nyugtatni próbálja a nőt, hogy a fiúnak már kutya baja, csak pihenésre van szüksége.

Szinte úgy kell kivonszolnia Annát a kórteremből, az automatából kávét hoz neki, elmeséli, hogy Ő is a discoban volt, ahol Csaba hirtelen rosszul lett. Valamit az italába tehettek. Ő hozta be a kórházba, ahol rezidens.

Anna kábultan néz a férfira, nem ért semmit, csak azok a szavak visszhangoznak a fejében, hogy Csabának szerencséje volt, megúszta .

 

A férfi látja Annán a zavarodottságot, taxit hív és elkíséri. Az autóba beszűrődő fényeknél nem bírja levenni a szemét a nőről, aki végül viszonozza a pillantásait. Anna telefonján valami giccsesen romantikus dallam szól egész úton, de a nőnek eszébe sincs felvenni.

A taxiból mindketten kiszállnak. Anna szótlanul a kezét nyújtja. Kézenfogva sétálnak, minden lépcsőfordulónál szenvedélyesen csókolóznak, akár a kamaszok.

A lakásban ráérős, mély csókokat váltanak, órákon keresztül szeretkeznek, nem bírnak betelni egymással.

A nő hajnalban az ágyon fekve nézi végig, ahogy a férfi öltözik. Még 30 se lehet, kisportolt, markáns, és Anna biztos benn, hogy már látta valahol. Újra hosszan csókolóznak, aztán Anna játékosan a férfi fenekére csap – most tűnj el, de gyorsan, mert később nem engedlek!

 

A záró jelenetben a férfi Anna lakása előtt taxiba száll. Az autóban megszólal a mobilja.

- Üdv, apa, hogy telt az estéd? Én csak annyit mondok, hogy nekem ez volt a legemlékezetesebb pesti éjszakám. És képzeld, szintén Anna és egy istennő.

Micsoda? Nem hiszem el, hogy el sem ment! Igazán sajnálom, jól titkoltad, de tudom, hogy nagyon készültél rá. Gondolom nehéz így hazarepülni.

Ja, hogy ne sajnáljalak annyira? Beugrott helyette a kolleganője?
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr861850249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása