HTML

Kis Magyar Dekameron

Az Unió Film és a Litera közös projektje.

A LITERA SZERZŐI

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök.

Kapcsolat:

magyardekameron@gmail.com

litera@litera.hu

Utolsó kommentek

Friss topikok

2010.03.22. 16:58 magyardekameron

Seres Laszló: Koktél

Címkék: seres lászló

Középkorú férfi ül a kávéház dohányzó részén. Az asztalon csokor virág. Hanyagul lapozz egy újságot. Néha rápillant karórájára. A pincér most egy pohár konyakot tesz elé. Megköszöni, pincér el, tovább böngészi az újságot. Felnéz, egy fiatal nő foglal helyet a kávéház teraszán. Néhány méterre vannak egymástól, csak az üveg választja el őket. A férfi leteszi a lapot, a lányt nézi. Az kipakolja a laptopját és belemélyed. A férfi a lányt nézi közben italát kortyolja. A pincér lép a lányhoz, pincér el. A lány ezután körbe néz, tekintete összeakad a férfiéval. Az biccent, a lány elkapja a tekintetét és újra a monitorra néz. A férfi kortyolgatja az italát, hol az újságba, hol a lányra tekint. A lány dolgozik. Néhány pillanat múlva felnéz, megáll a tekintete a férfin aki olvas. Hirtelen elkapja szemét, a férfi ismét rá néz. A pincér tér vissza -kávé és sütemény-, pincér el. A lány eltolja számítógépét, lassan iszik. A csésze mögül kitekint, újból a férfira. A férfi öt nézi, mosolyog. A lány kissé leengedi a csészét és viszonozza, majd visszatér kávéjához, laptopját közelebb húzza. Munka közben néha akaratlanul is a férfira néz - aki telefonon beszél-, jobban szemügyre veszi. A férfi leteszi a telefont, órájára pillant majd a lányra. Int a pincérnek, rendel, előveszi pipáját, szertartásosan megtömi közben a lányra is pillant. A pincér letesz egy konyakot a férfinek, aki óriási gomolyagokat ereget. A lány felpillant, tekintete most elkalandozik a füstfelhőben. A pincér lép hozzá és egy koktélt rak elé. A lány néz a pincérre, az a férfira mutat. A férfi üdvözlésre emeli poharát, a lány azonban elutasítja az italt, amit a pincér vissza visz a férfi asztalára. A lány tovább ’pötyög’. A férfi most kissé elfordulva, pipázik. A lányt egy kellemes illat csapja meg, amit önkéntelenül is mélyen magába szív. Pipafüst . A férfit nézi, aki most fel áll, egy széparcú nő lép az asztalához. A férfi az üdvözlő csók után átnyújtja a csokrot, két puszi kíséretében. Leülnek, a férfi háttal, beszélgetnek. A lány tovább dolgozik. Néhány perc múlva egy elegáns középkorú hölgy lép a kávéház teraszára. A lány szemével követi. Egyenesen odalép a férfi és a széparcú nő asztalához. A férfi feláll. Hirtelen a hölgy pofon vágja a férfit, sarkon fordul és elviharzik. A széparcú nő kérdően néz a férfira, aki visszaül. A lány nézi a párt. Néhány magyarázkodó mozdulat, a nő a szemét törölgeti, feláll, elindul kifelé, a férfi megfogja a kezét, visszahúzza, de a nő pofon vágja a férfit és elmegy. A férfi visszaül, felkapja a korábban kért koktélt és lehajtja, tekintete újra a lányra téved. Üdvözlésre emeli az üres poharat. A lány most viszonozza a pillantást. Két fiatal int a lánynak az utcáról. A férfi fizet, kilép a kávéház teraszán. Keresi a lányt, de elment. Odalép az asztalhoz ahol a lány ült. Kutatva tekint körbe rajta. Felemel egy poháralátétet, megperdíti ujjai között. A hátulján írás: Andrea 20-897-4710, elmosolyodik, fejébe nyomja kalapját, elindul, kezében a virágcsokor.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kismagyardekameron.blog.hu/api/trackback/id/tr951860010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

michaela77 2010.03.22. 19:50:30

Nem életem legnagyobb problémája, de azért átfut az agyamon egy-egy kósza gondolat formájában, hogy ha márc. 15. éjfél volt a pályázatok beadási határideje, akkor ez az egy-két-pár novella azóta honnan kerül elő?

Smidberski 2010.03.23. 15:05:40

Bizonyára beérkeztek időben, csak később lettek feltöltve a blogba. :-)

kondor ervin 2010.03.31. 12:37:35

tetszik - megállja a helyét

Smidberski 2010.04.01. 09:42:18

Ez tényleg megfelel a kis költségvetéssel kapcsolatos elvárásoknak.
Csak nincs története.

Brand Ábel istván 2010.04.05. 19:12:04

@Smidberski: Abból a szempontból első helyezett, hogy egyből "vele" találkozunk, amikor megnyitjuk a pályázati portált. Seres László szerencsés volt, amikor "elkésett".

kondor ervin 2010.04.06. 22:23:59

Bizony, bizony, mondom néktek, ez nagyon jó.
süti beállítások módosítása